• You are here:
  • Home »

Regenereren van waterverzachter

regenereren waterverzachter

Als je in een regio of stad woont met een hoge waterhardheid, dan zul je daar waarschijnlijk de nodige gevolgen van kunnen ervaren. Hard water zorgt namelijk voor kalkaanslag op en in kranen, op tegelwanden en douchewanden. Dit is niet alleen een lelijk gezicht en ben je uren bezig om de kalkaanslag te verwijderen, het kan ook voor nog grotere schade leiden. Huishoudelijke apparatuur die gebruik maken van stromend water, zoals het koffiezetapparaat, de waterkoker, de strijkijzer en de wasmachine kunnen van binnen ook aangetast worden door kalkaanslag. Hierdoor verliezen deze apparaten hun werking of kunnen helemaal stuk gaan. Ook zul je door de verminderende werking veel meer energie verbruiken. 

Een waterverzachter is een ideale oplossing om kalkaanslag tegen te gaan. De verzachter zorgt ervoor dat het harde water dat de woning binnenkomt zacht gemaakt wordt, zodat je in je woning geen of minder last van kalkaanslag krijgt. Een belangrijk punt in de werking van de waterverzachter is het regenereren dat moet plaatsvinden om het toestel optimaal te laten blijven werken. 

Hoe werkt regenereren?

waterverzachter nieuw

De meest gebruikte waterverzachters werken door middel van speciale onthardingshars. Dit zijn harsbolletjes in de waterverzachter. Het harde water komt van boven de waterverzachter in en stroomt langs en door de kern van de harsbolletjes heen. Dit is het onthardingsproces en zacht water zal de waterverzachter weer verlaten om door de leidingen van de woning gepompt te worden. 

Na verloop van tijd zal de kern van de onthardingshars verzadigd raken met kalk uit het harde water. Hierdoor zal hard water niet meer optimaal onthard kunnen worden. De oplossing hiervoor is dat het hars gereinigd moet worden. Dit gebeurt met regeneratiezout dat je eens in de zoveel tijd aan het zoutreservoir in de waterverzachter moet toevoegen. Het reinigen van de de onthardingshars met zout wordt ook wel regenereren genoemd.

Tijdens het regeneratieproces zal het zout vermengt worden met water, zodat er pekelwater ontstaat. Het pekelwater zal in omgekeerde richting, dus niet in van boven naar beneden zoals bij het onthardingsproces, door de harskern stromen, zodat de harsbolletjes grondig gereinigd worden van kalk en andere vuiligheid. Er worden meerdere spoelingen uitgevoerd, zoals met pekelwater, maar ook met water zonder zout. Het regenereren zal afhankelijk van welk soort waterverzachter je hebt gemiddeld ongeveer een uur tot anderhalf uur duren. Nadien zal het pekelwater en spoelwater worden afgevoerd naar het riool en is de ontharder weer goed gereinigd en klaar om nieuw hard water te ontharden. 

Soorten regeneratie?

Bij de oudere generaties waterverzachters werd er geregenereerd op een bepaald tijdstip, bij elk onderhoud. In de waterverzachter zat een timer die ingesteld stond op een vast tijdstip dat het regeneratieproces moet aanvangen. Met de komst van nieuwere technieken zijn ook waterverzachters moderner gemaakt en maken ze gebruik van nieuwere en andere technieken om het regeneratieproces aan te sturen. 

Tijdgestuurd regenereren

Het tijdgestuurd regenereren is de klassieke manier dat ook bij oudere waterverzachters gebeurde. Niettemin zijn de mogelijkheden door onder andere digitalisatie groter geworden en kun je momenteel een waterverzachter instellen op elk gewenst tijdstip. Normaliter zal je de timer instellen op starten van het regeneratieproces in het midden van de nacht, zodat je er zelf geen hinder van ondervindt. De timer kun je op elk tijdstip plannen wanneer het jou het handigste uitkomt. 

Volumegestuurd regenereren

Het volumegestuurd regenereren is een wat slimmere manier op het regenereren te regelen. Je kunt namelijk wel op een bepaald tijdstip van de dag het regeneratieproces starten, maar misschien is dit helemaal niet nodig omdat bijvoorbeeld helemaal niet zoveel water is onthard en de onthardingshars nog niet verzadigd is. Daarom kun je ook de waterverzachter volumebestuurd laten regenereren. De timer zal bekijken hoe de waterhardheid op dat moment is en hoeveel water er inmiddels al door de waterverzachter onthard is. Als blijkt dat een bepaalde volume water is verbruikt en er vanuit gegaan mag worden dat op dat moment de onthardingshars verzadigd is, dan zal het regeneratieproces ingezet worden. 

Regeneratie met een sensor

Het regenereren met behulp van een sensor is de meest moderne en efficiënte manier om te regenereren. Het is ook het meest duurzame en milieuvriendelijkste manier en op deze wijze kun je veel besparen op energie en zout. Sensoren in de waterverzachter meten de hardheid van het water en kunnen detecteren of de onthardingshars inmiddels verzadigd is. Het regeneratieproces zal dan pas opgestart worden. Hierdoor zal er dus nooit geregenereerd worden als het eigenlijk niet nodig is, wat zowel gunstig is voor het milieu als voor je portemonnee. 

Wanneer moet je regenereren?

Hoe vaak je moet regenereren hangt af van bepaalde factoren, zoals de hardheid van het water, het waterverbruik, de inhoud van de ionenwisselaar en de instelling van de resthardheid. 

Hardheid van het water

hardheid water

Een belangrijk punt waarvan de hoeveelheid van regenereren vanaf hangt is de hardheid van het water. Hoe harder het water is, des te sneller zal de onthardingshars verzadigd raken en des te vaker zul je moet regenereren. Daarentegen hoe zachter het water is, hoe minder snel er geregenereerd hoeft te worden. De hardheid van het water kun je zelf niet regelen, dus het aantal keren dat je moet regenereren in combinatie met de hardheid van het water, hangt af in welke regio of stad je woont. 

Het waterverbruik

waterverbruik verzachter

Ook hoeveel water er verbruikt wordt door de bewoners van de woning zal het aantal keren dat er geregenereerd moet worden bepalen. Als bewoners erg veel water verbruiken, zal er ook meer water onthard moeten worden, waardoor de hars sneller verzadigd is. Een hoog waterverbruik leidt er dus automatisch toe dat er ook vaker geregenereerd moet worden. 

Inhoud van de ionenwisselaar

De inhoud van de ionenwisselaar bestaat uit de harsbolletjes. Hoe meer harsbolletjes er in de ionenwisselaar zitten, hoe groter het watervolume is van water dat onthard kan worden. Bij een grote hoeveelheid harsbolletjes zullen de bolletjes minder snel verzadigd raken. Als de inhoud juist niet zo groot is zijn de harsbolletjes eerder verzadigd en zal er vaker een regeneratieproces gestart moeten worden. 

Instelling van de resthardheid

Bij een volledige regeneratie zal de waterhardheid volledig naar 0 gebracht worden. Je hebt dan volledig zacht water, maar dit is voor consumptie niet wenselijk. Een klein beetje kalk is namelijk gezond en dat krijg je dan niet meer binnen. Met een mengventiel kun je ervoor zorgen dat bij het zachte water een klein beetje hard water toegevoegd wordt, zodat je nog steeds zacht water hebt, maar met de benodigde kalk. Als het water dus niet volledig onthard hoeft te worden hoeft er ook minder geregenereerd te worden. 

Hoe lang duurt regenereren?

De duur van het regenereren kan heel erg verschillen en hangt voornamelijk af van het gekozen model waterverzachter. Gemiddeld zal het regeneratieproces een uur tot anderhalf uur gaan duren. In die tijd zal water vermengt met zout, het zogenaamde pekelwater de hars grondig reinigen en spoelen met schoon water. Deze spoelingen zullen diverse malen gedaan worden, zodat gegarandeerd kan worden dat de onthardingskalk degelijk en goed gereinigd is. Hele moderne digitale waterverzachters hebben veel instelmogelijkheden en ongetwijfeld ook de duur van het regeneratieproces.

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken