• You are here:
  • Home »

Onderhoud waterverzachter

onderhoud waterverzachter

Een waterverzachter is een slimme oplossing als je in een regio woont waar je last hebt van een hoge waterhardheid. Een hoge waterhardheid leidt tot problemen met kalkaanslag. Dit is terug te zien op kranen, wanden en douchewanden, waarbij het oppervlak dof en wit van de kalk wordt. Ook huishoudelijke apparatuur, zoals waterkoker, strijkijzer en wasmachine kunnen aangetast worden door kalkaanslag. 

De levensduur wordt bij ernstige kalkaanslag enorm verkort en verwarmingselementen onder een laag kalk kunnen niet meer voldoende warmte afgeven. Dit heeft weer tot gevolg dat je veel meer energie verbruikt. De waterverzachter verhelpt dit probleem doordat het harde water dat de woning binnenkomt te ontdoen van calcium zodat kalkaanslag verminderd wordt of niet meer voorkomt. Een waterontharder werkt prima als hij ook regelmatig onderhouden wordt. Aangeraden wordt om toch minimaal eenmaal per jaar onderhoud aan je waterverzachter te plegen voor een blijvende optimale werking en verlenging van de levensduur. 

Waarom een waterverzachter onderhouden? 

onderhouden waterverzachter

Zoals ieder apparaat, werkt het apparaat in het begin uitermate goed, maar zal de werking na verloop van tijd minder worden. Onderhoud is dan nodig. Het onderhoud zorgt ervoor dat de waterverzachter efficiënt zijn werk kan blijven doen en jij geen last van kalkaanslag krijgt. Onder het onderhoud wordt ook een goede controle van de waterverzachter verstaan.  

Wanneer de waterverzachter regelmatig gecontroleerd wordt kun je mogelijke problemen eerder vaststellen en opspeuren, maar ook preventief al actie ondernemen, als er een probleem dreigt te ontstaan. Dit voorkomt dat een waterverzachter uiteindelijk helemaal stil komt te liggen met dure reparaties als gevolg. Onderhoud kost natuurlijk ook geld, maar uiteindelijk levert het wel wat op wanneer je geen grote reparaties hoeft uit te voeren.

Prijzen voor het onderhoud van waterverzachters 

Aan een waterverzachter kun je zelf zonder enig technisch inzicht weinig zelf onderhouden. Wel moet je regelmatig zout toevoegen, zodat de harsbolletjes goed gereinigd kunnen worden en daardoor weer optimaal kunnen presteren. Toch is het verstandig om jaarlijks een specialist naar je waterverzachter te laten kijken, die het apparaat controleert op eventuele defecten en versleten onderdelen. Ook kan een specialist het juiste advies geven over de waterverzachter, zodat je hem op de juiste manier kunt inzetten. De gemiddelde prijzen voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt bedragen zo’n € 60,-. Dit is enkel de prijs voor een specialist die de waterverzachter naloopt. Als de specialist constateert dat er onderdelen vervangen moeten worden, dan zal de prijs stijgen. 

Onderhoudscontracten

onderhoudcontract

Veel bedrijven die waterverzachters leveren, bieden ook een onderhoudscontract aan. Vooral wanneer je een nieuwe waterverzachter aanschaft, kan een onderhoudscontract interessant zijn. Veelal krijg je dan een korting op de aanschaf van je waterverzachter. Een nadeel kan zijn dat je wel vast zit aan één bedrijf waar je het onderhoud moet laten doen. Aan de andere kant biedt een dergelijk onderhoudscontract ook vele voordelen.  

Als het een onderhoudscontract is bij het bedrijf waar je de waterverzachter hebt aangeschaft, dan kun je erop rekenen dat de de onderhoudsmonteur volledig op de hoogte is van de werking van de waterverzachter en ook weet waar de meeste problemen zitten. Daarnaast loop je ook geen kans om een afspraak voor onderhoud te vergeten. Jij wordt dan door het bedrijf aan herinnert dat het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt. Je betaald ook niet voor de onderhoudsbeurt, omdat je een contract hebt afgesloten en daarvoor betaald hebt. Afhankelijk van het contract, zul je dan enkel de kosten voor vervanging van onderdelen moeten betalen. Ook het vervangen van een waterverzachter gaat gemakkelijker. Als je tevreden bent met je huidige waterverzachter dan zal bij een onderhoudscontract de waterverzachter gratis geïnstalleerd worden. Je betaald dan enkel de kostprijs voor het apparaat zelf.

Zelf onderhouden 

zelf waterverzachter onderhouden

Hoewel je het jaarlijkse onderhoud van je waterverzachter aan de specialist moet overlaten, kun je zelf ook enig onderhoud aan je waterverzachter plegen. Dit begint met het bijvullen van het zout. Op het reservoir staat aangegeven wat de minimale hoeveelheid zout is die je moet bijvullen. Houd deze hoeveelheid dan ook aan en vul het reservoir nooit met meer zout dan is aangegeven. 

Dit heeft voor de werking van het apparaat geen enkel nut en je loopt de kans dat een teveel aan zout begint te klonteren. Haal wel voldoende zout in huis, want als u niet bijvult dan zal de waterverzachter helemaal geen nut meer hebben. Vul dus tijdig bij, maar wel volgens de aangegeven hoeveelheid. Ook de soort zout is belangrijk. De zout moet namelijk wel voldoende mineralen bevatten die het harde water kan bestrijden. Vraag dus het bedrijf waar je de waterverzachter aanschaft welk soort zout het meest geschikt is. Ook het regelmatig reinigen van het reservoir kun je zelf. Doe dit regelmatig, dan krijg je ook geen last van aangekoekt zout aan de wanden. 

Wat wordt er bij een waterverzachter onderhoud gedaan? 

Bij het onderhoud van de waterverzachter zal de specialist naar diverse zaken kijken en controleren of het allemaal nog werkt of dat eventueel onderdelen vervangen moeten worden. Op de volgende punten zal de specialist de waterverzachter controleren: 

1. Meten waterhardheid 

De beste manier om te testen of de waterverzachter nog wel optimaal werkt is om de waterhardheid in de woning te testen. Dit wordt gedaan door de zogenaamde druppeltest. De specialist heeft genoeg aan één enkele druppel uit de kraan die hij zal testen op de waterhardheid. Als uit de test van de druppel blijkt dat dit hard water is, dan is dit een teken dat de waterverzachter niet meer goed werkt.  Lees hier meer over waterhardheid meten.

2. Testen van onderdelen en het reinigen & smeren 

Een waterverzachter bestaat uit veel verschillende soorten onderdelen. Al deze onderdelen zullen door de specialist worden getest op werking. Eventueel moeten sommige onderdelen gesmeerd worden, zodat het weer soepel werkt. Als de specialist constateert dat bepaalde onderdelen niet meer werken dan moet hij deze vervangen. Zo zal hij controleren of de klep van het pekelreservoir nog op een goede manier functioneert en er niet teveel water in het zoutvat terechtkomt. 

3. Het reinigen van het zoutreservoir 

zout voor waterverzachter

Zout toevoegen aan het zoutreservoir is een klusje wat je zelf heel goed kunt doen. De specialist zal dit reservoir reinigen. De eigenschap van zout is namelijk om te klonteren als het met vocht in aanraking komt en aan de wanden vast te blijven koeken. Als de specialist het reservoir grondig gereinigd heeft, is het vrij van aangekoekte zoutresten en het water zal weer mooi helder zijn. Een goed gereinigd zoutreservoir zal ook eventuele verstoppingen voorkomen. 

4. Het reinigen van de harsen 

De bolletjes hars zorgen ervoor dat hard water omgezet wordt naar zacht water. Hierdoor hebben de harsbolletjes veel te verduren, want het harde water wordt door het hars heen gedrukt en laat daar alle resten van het harde water achter. Het zout uit het pekelreservoir zorgt er voor een groot gedeelte ook voor dat het hars gereinigd wordt, maar er kunnen zich in de harsbolletjes zelf wel bacteriën vormen. Het is dus van belang dat het hars ook grondig gereinigd en ontdaan wordt van eventuele bacterievorming. Wanneer dit niet gebeurd is er een kans dat bacteriën in het water terechtkomen. Vooral als de waterverzachter bijvoorbeeld door lange afwezigheid als vakantie niet gebruikt wordt is de kans op bacterievorming het grootst. 

5. Het bijstellen van de waterontkalker 

Met alle verschillende onderdelen heeft een waterontkalker ook verschillende functies die uitgevoerd moeten worden, zoals het verbruik van zout, de hoeveelheid zou en het tijdstip waarop de waterontkalker zichzelf zal reinigen. Als afsluiting van het hele onderhoudsproces voor de waterontkalker zal de specialist ook alles optimaal gaan instellen, zodat de waterontkalker weer helemaal op jouw situatie is ingericht en weer optimaal kan presteren. 

6. Opnieuw waterhardheid meten 

zacht water voordelen

De beste manier om te testen of de waterverzachter na het onderhoud, afstelling of eventueel vervangen van onderdelen, weer goed presteert is om opnieuw de waterhardheid te meten. Vooral als bij de druppeltest is gebleken dat het water hard was, zal na het nodige onderhoud het water nu weer zacht moeten zijn. 

Overigens is het wel zo, dat waterhardheid aan schommelingen onderhevig is. Het zou dus kunnen dat er niets met de waterverzachter aan de hand is, maar je toch een hogere waterhardheid hebt dan normaal. Meestal ligt dit aan de omstandigheden op dat moment, zoals bijvoorbeeld het weer of de jaargetijde. In hete en droge zomers zal er normaliter meer kalk in het water voorkomen omdat de kalk minder water ter beschikking heeft om zich mee te vermengen. 

Waarom moet een waterverzachter soms ontsmet worden? 

Af en toe is het noodzakelijk dat de waterverzachter grondig ontsmet wordt. Vooral als het water groen gaat worden en er slijmerige ophoping plaatsvindt, dan is het een teken dat je niet meer op een gezonde manier de waterverzachter kunt gebruiken. Bacteriën hopen zich dan gemakkelijk op en kunnen dan in het drinkwater terechtkomen. Om ziektes tegen te gaan kun je dit het beste voorkomen door een ontsmettingsbeurt. Aangezien het ontsmetten niet het meeste werk is, is het aan te raden dit af en toe te herhalen. Ontsmetten kan namelijk heel gemakkelijk door wat chloor aan het water toe te voegen. Lees hier meer over waterverzachter ontsmetten.

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken