• You are here:
  • Home »

Drinkwatersystemen

gefilterd water

Water is het meest vitale onderdeel in ons leven. Elke dag moeten we minstens anderhalve liter water drinken voor een gezonde levensstijl. Een eigen drinkwatersysteem thuis of op kantoor is dan zeker geen overbodige luxe. Zo kun je de oneindige aantallen plastic of glazen flessen vermijden. Wie reeds lang gebotteld water heeft afgezworen en leidingwater drinkt, zal zich verbazen over de smaakverbetering van een eigen drinkwatersysteem. 

Hier leer je alles over de types drinkwatersystemen die er bestaan, welke voordelen ze bieden en hoe je ze in huis haalt. Doe alvast de nodige inspiratie op en drink binnenkort jouw eigen gefilterde water van thuis of op kantoor! 

Types 

Afhankelijk van jouw specifieke behoeftes of mogelijkheden zijn er twee verschillende types drinkwatersystemen die je kunt installeren bij je thuis. Beiden hebben hun voor- en nadelen, deze worden hier alvast op een rijtje gezet: 

1. Waterfontein 

waterfontein

Een waterfontein is een aparte structuur die je kunt installeren al naar de behoefte en mogelijkheden in jouw woning of kantoor. Waterfonteinen op fleswater bieden het voordeel dat ze overal kunnen geplaatst worden waar je maar wilt. Ze kunnen ook makkelijk verplaatst worden omdat ze niet worden vastgemaakt aan een leiding of elektriciteit. Groot nadeel van deze waterfonteinen is de afhankelijkheid van fleswater. Dit moet je laten leveren en opbergen en dit water vraagt nog steeds veel plastic en transport. Dit is dus ecologisch gezien niet de meest interessante oplossing. De flessen en het transport vallen ook een stuk duurder uit dan leidingwater. 

Een tweede soort waterfontein is het model dat je kunt aansluiten op de waterleiding. Deze fontein vraagt geen gedoe met waterflessen en werkt puur op het waternet. Ingebouwd zit steeds een filter. Deze zorgt ervoor dat het aangevoerde water niet alleen wordt gefilterd op bacteriën maar ook chloorgeur- en smaak worden eruit gefilterd voor het meest zuivere drinkwater. Er bestaan ook extra opties bij dit type waterfonteinen zoals het produceren van extra koud of warm water of bruisend water. Wie niet de ruimte heeft voor een grote drinkfontein kan ook kiezen voor een kleiner model, hierop zijn weliswaar minder uitgebreide functies aanwezig. 

2. Waterfilter 

waterfilter drinkwatersysteem

Een waterfilter is eerder geschikt voor huiselijk gebruik maar kan uiteraard ook op kantoor gebruikt worden. Deze waterfilter wordt in de keuken geïnstalleerd onder het aanrecht op de toevoer van koud water. Je kunt ervoor kiezen om er een apart kraantje voor te voorzien zodat je de filter niet steeds hoeft te activeren telkens je koud water neemt. De waterfilter zuivert het leidingwater van eventuele bacteriën, kleine restjes uit de leidingen en kan ook uitgebreid worden met een ontharder om zo ook kalk uit je water te verwijderen. 

De prijs van een waterfilter ligt gemiddeld iets lager dan die van een waterfontein, maar de mobiliteit is ook ietsje lager. Uiteindelijk ga je in een huiselijke omgeving sowieso steeds naar de keuken om wat te drinken te halen. Dan heeft de flexibiliteit van dit systeem toch veel minder belang. Je kunt dit ontharde gezuiverde water gebruiken voor eigen consumptie of bij huishoudelijke toestellen die gevoelig zijn aan kalkafzetting. 

3. Omgekeerde osmose of actieve kool 

omgekeerde osmose systeem waterreiniging

Een beetje afhankelijk van het type drinkwatersysteem dat je kiest zal er op een andere manier gezuiverd worden. Enerzijds kan de filter uitgerust zijn met een systeem van omgekeerde osmose. Bij omgekeerde osmose wordt het water door een soort osmosemembraan geperst. Hierdoor worden zowel grotere deeltjes, zoals metalen, als kleinere deeltjes, bijvoorbeeld bacteriën uit het water gezuiverd. Alle nodige minderalen blijven weliswaar behouden. 

Actieve kool zal alle vervelende geurtjes en smaken uit het water halen, daarnaast maken ook bacteriën en virussen geen kans. Wat zorgt voor een lekker en zuiver water uit je eigen kraan. Beide systemen zorgen voor schoon water dat meer dan geschikt is voor consumptie en nog de nodige minderalen bevat voor de gezondheid. 

Voordelen drinkwatersysteem 

Het installeren van een drinkwatersysteem op jouw maat vraagt uiteindelijk een kleine inspanning en een éénmalige beperkte investering maar zal op kortere en lange termijn grote voordelen met zich meebrengen: 

1. Besparen 

De prijs van een eigen drinkwatersysteem zorgt voor een éénmalige kost die je snel hebt terugverdiend. Water kopen in flessen is een absurde kost, wetende dat het gewoon uit de kraan vloeit. Op jaarbasis kan een gemiddeld gezin al snel 500 tot 800 euro besparen puur door het vermijden van het dure fleswater. Vergeet dan ook niet de transportkosten die horen bij een autokoffer vol plastic flessen of bakken water. 

Daarnaast kan het het leidingwater ook worden onthard, waardoor je het ook kunt gebruiken voor andere toepassingen dan puur drinkwater. Het gebruik van onthard water zal voor een langere levensduur zorgen van je koffiemachine, waterkoker en zelfs strijkijzer. Ontkalkers voor je toestellen worden overbodig, wat extra voordeel in kosten met zich meebrengt. 

2. Betere smaak water 

zachter water dankzij osmose

Vele mensen hebben een specifiek watermerk waarvan ze de smaak appreciëren en er daarom voor kiezen om geen water uit de eigen kraan te drinken. Leidingwater bevat ook soms nog wat chloor dat je ruikt. Dankzij de filters in de verschillende types drinkwatersystemen wordt chloor meteen uit het leidingwater gefilterd en dat heeft een directe invloed op de smaakbeleving van leidingwater. 

Uit enquêtes blijkt dat de consument veel meer houdt van leidingwater dat werd gefilterd dan wat rechtstreeks uit de kraan wordt gedronken. Het water is zuiverder en dat smaak je. Het filteren van je leidingwater maakt het ook gezonder om het te drinken. 

3. Ecologisch voordeel 

Consumenten worden zich ook steeds bewuster van de omgeving en vervuiling. Een gemiddeld Europees gezin kan door gebruik van een eigen drinkwatersysteem gemiddeld 1500 petflessen per jaar vermijden. Ook glazen flessen hebben een grote ecologische voetafdruk. 

Energie om flessen te produceren, reinigen, vullen, transporteren,... Uit onderzoek van IOPScience blijkt dat de ecologische invloed van een plastic waterfles 2000 keer groter is dan die van het eigen drinkwater. Een eigen drinkwatersysteem installeer je dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor het welzijn van je omgeving en de natuur. 

Ook hier zorgt een extra ontharder voor nog meer extra ecologische voordelen. Onthard water dat gebruikt wordt in huishoudtoestellen veroorzaakt geen kalkafzetting. Hierdoor zullen de toestellen veel langer kunnen gebruikt worden zonder stuk te gaan door kalkschade. Ook milieubelastende ontkalkmiddelen die in de winkel kunnen gekocht worden hoef je niet meer te gebruiken. 

4. Plaats winnen 

waterfilter drinkwatersysteem

Naast hogere kosten en vervuiling vraagt fleswater ook nog een hoop opbergruimte. Met flessen sleuren naar de kelder is verleden tijd voor wie een eigen drinkwatersysteem installeert. Ook hoef je de auto niet meer vol te laden met plastic of glazen flessen als je naar de supermarkt gaat. 

Een waterfilter in de keuken vraagt een zeer beperkte oppervlakte. Ideaal voor wie op appartement woont en geen bergruimte in overvloed heeft. Een eigen drinkwatersysteem is de meest praktische oplossing voor drinkwatervoorziening in je woning. 

5. Gezondheid 

In onze streken behoort het leidingwater uit de kraan tot het beste ter wereld. De landen in West-Europa doen grote inspanningen om gezond kraantjeswater af te leveren en hierop gebeuren vele controles. Sommige controles op het leidingwater zijn strenger dan die op fleswater waardoor het water uit de kraan vaak gezonder blijkt dan fleswater. 

Ook blijkt dat wie een eigen drinkwatersysteem in zijn huis of op kantoor heeft, sneller geneigd is te drinken. Dit is een extra voordeel dat kan gekoppeld worden aan het drinkwatersysteem. Voldoende water drinken is een must voor een goede gezondheid, een eigen installatie vergroot de drinkreflex. 

Installatie 

installatie drinkwatersysteem

Wil je graag een eigen drinkwatersysteem laten installeren dan hangt dit nog af van een paar specifieke factoren. Een eenvoudige waterfilter kan in elke keuken worden geïnstalleerd en vraagt wat ruimte onder het aanrecht. Indien gewenst kan dit met een apart kraantje op het aanrecht, maar dit hoeft niet specifiek. De drinkwaterfilter wordt aangesloten op de leiding van het koude water. 

Wie eerder kiest voor een waterfontein moet rekening houden met de aanwezigheid van een wateraanvoer en elektriciteit. Bij de installatie kan er eventueel nog een extra leiding door de muur geboord worden indien gewenst. Zo kan een drinkfontein gerust ook in een kantoor of leefkamer worden aangesloten. Het wateropvangbakje kan desgewenst ook op een waterafvoer worden aangesloten. 

Meestal is er, naast de kost van het toestel zelf een éénmalige aansluitings- en installatiekost. Afhankelijk van het gebruik zal er ook af en toe een onderhoud moeten gebeuren om zeker te zijn dat alle onderdelen nog naar behoren werken. 

Combinatie drinkwatersysteem & waterverzachter 

Zoals hierboven reeds aangehaald is het ook perfect mogelijk om naast het drinkwatersysteem met filter ook een extra waterverzachter te installeren. De combinatie van deze twee systemen zorgen voor het meest zuivere water. Dankzij het ontkalkte water zullen de filters en leidingen in je drinkwatersysteem minder snel met kalk aangetast worden. Ook kan het water gebruikt worden voor je waterkoker, koffiezetapparaat, stoomstrijkijzer en zoveel meer. Vermijd slijtage aan je huishoudtoestellen door kalk met behulp van een waterverzachter. Dat bespaart je heel wat uren werk aan kalk verwijderen.

Beide toestellen, het drinkwatersysteem en de waterverzachter kunnen op zichzelf apart worden geïnstalleerd. Echter is het absoluut aan te raden om deze twee met elkaar te combineren voor het optimale zuivere drinkwater in je eigen woning. 

Besluit 

Het vraagt een kleine inspanning om even de installateur te laten komen om je eigen drinkwatersysteem te laten plaatsen. Bedenk wel dat je daarna altijd kunt genieten van je eigen verse en fris gezuiverd water. Goedkoop, ecologisch én gezond, drie belangrijke redenen om een eigen drinkwatersysteem te installeren. Voor de keuze van die installateur gebruik je best onze offerte vergelijker. Zo kun je gemakkelijk verschillende offertes vergelijken en de meest voordelige uitkiezen.

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken