• You are here:
  • Home »

Onthard water drinkbaar

onthard water drinkbaar

Water wat je woning binnenkomt ontharden kan voor velen een oplossing zijn. Water met een hoge waterhardheid zorgt namelijk voor kalkaanslag en dat kan grote schade veroorzaken. Naast het vele poetswerk met chemische middelen dat nodig is om kalkaanslag van de wanden en kranen te verwijderen, kan kalkaanslag ook grote schade veroorzaken aan huishoudelijke apparatuur, zoals wasmachine of een waterkoker. 

De levensduur van dergelijke apparatuur wordt enorm verkort en ze gaan er slechter door werken. Dit heeft weer tot gevolg dat je meer energie moet gebruiken dan nodig. Nu het water ontharden door middel van een waterverzachter wel heel handig, maar je moet je ook de vraag stellen hoe het zit met de consumptie van onthard water. Is onthard water nog wel drinkbaar?

Is onthard water zout?

zout voor waterverzachter

Wanneer hard water de waterverzachter in komt wordt het door een zogenaamde ionenuitwisseling weer zacht gemaakt. Ionenuitwisseling houdt in dat bepaalde chloriden in het harde water, zoals calcium- en magnesiumionen eruit gehaald worden en er natriumionen voor in de plaats komen. Natrium is een lichte vorm van zout en is zit in een dusdanige lage hoeveelheid in het zachte water dat het voor menselijke consumptie geschikt is. 

Een beetje natrium is zelfs gezond voor de mens, want het regel de vochtbalans, de bloeddruk en is goed voor de werking van de spier- en zenuwcellen. Hetzelfde proces kan ook gebeuren bij waterleidingmaatschappijen om het drinkwater zachter te maken. Ook dit water is gewoon geschikt om te drinken. Lees meer over de werking van een waterverzachter.

drinkbaar onthard water

Een eerste gedachte zou kunnen zijn, dat als er natrium aan het water toegevoegd wordt, dat het water dan toch zout moet smaken? Dit is niet het geval. Ook in zacht water zal het aantal chloriden hetzelfde blijven, zodat verbinding tussen het natrium en de nog aanwezige chloriden niet zal plaatsvinden. Het is juist de verbinding tussen deze ionen die de zoute smaak tot stand brengt. Het zachte water is dus geen zout water, maar wel natriumhoudend water. 

Er zijn mensen die een zout- en natriumbeperkt dieet volgen omwille van gezondheidsproblemen. Ondanks dat er maar een minimale hoeveelheid nitraat aan het zachte water wordt toegevoegd, zou het kunnen zijn dat dit voor hen nog steeds teveel is. Er wordt dan ook aangeraden dat mensen die een dieet volgen met zo weinig mogelijk zouten en nitraten geen onthard water drinken. Aangezien hard water ook gezond is om te drinken, wordt dit voor deze mensen aangeraden. Ook flessenwater met geen of een laag natriumgehalte is voldoende voor consumptie voor mensen met een dieet. 

Moet water onthard zijn om drinkbaar te zijn?

Water in België wat door de waterleidingsmaatschappij aan woonhuizen geleverd wordt is altijd geschikt voor menselijke consumptie. De waterleidingsmaatschappij zuivert al het water altijd grondig en bij een hoge waterhardheid zal de waterleidingsmaatschappij ook zorgen dat het water onthard wordt. Het water wat je dus uit je kraan krijgt is altijd geschikt om te drinken. 

water onthard drinkbaar

Toch kan ook het water wat je van het waterleidingsbedrijf via je kranen geleverd krijgt nog een hoge waterhardheid hebben. De waterhardheid is afhankelijk van de stad of regio waar je woont en kan soms per verschillende stad of regio enorm verschillen. Wanneer je in jouw stad een hoge waterhardheid hebt dan kan het helpen om een waterverzachter te installeren. 

Vooral wanneer je een waterhardheid hebt van 25 fH of hoger, dan wordt een waterverzachter zelfs sterk aangeraden. Ondanks dat het water met een hoge waterhardheid goed te drinken is, kan een waterverharder wel andere problemen voorkomen, zoals kalkaanslag of de muren en de kranen. 

Een waterleidingsbedrijf die het water reeds onthard, mag wettelijk gezien niet lager gaan dan een waterhardheid van 15 fH. Een waterontharder is dan niet direct noodzakelijk, maar toch zal naar verloop van tijd een kalkophoping ontstaan in leidingen, kranen en een witte kalkaanslag aan de wanden. Ook dan dan een waterverzachter nog steeds zijn nut bewijzen. Uiteraard mag je verwachten dat leveranciers en installateurs van waterverzachters ook bij een lagere waterhardheid een waterverzachter aanraden. Dit kan zeker zinvol zijn, maar voor het drinkbaar houden van het water heeft het niets van doen, het is enkel handig dat je na verloop van tijd geen kalkaanslag meer in je huis hebt. 

Is een ontharder noodzakelijk?

waterontharder cilinder

Een ontharder is dus niet direct noodzakelijk. Ook huishoudens die water geleverd krijgen met een hoge tot zeer hoge waterhardheid hebben gewoon schoon water dat voor menselijke consumptie geschikt is. Enkel zullen deze huishouders wat meer tijd zijn met poetsen omdat daar kalk eerder zal afzetten aan de wanden, kranen en leidingen. In vrijwel alle gevallen waarbij men water via het waterleidingsbedrijf in huis krijgt is een ontharder niet direct noodzakelijk, maar is sommige gevallen wel aan te bevelen om juist de kalkafzettingen te voorkomen. 

Vooral als je te maken hebt met een hoge waterhardheid en je bent erg veel met chemische producten in de weer om al die kalkaanslag te verwijderen, dan moet je toch eens overwegen om een waterverzachter te laten installeren Dit is namelijk de enige manier om van de kalkaanslag en het vele poetswerk af te komen. Desondanks blijft het schoon drinkwater wat je uit je kranen binnenkrijgt en zal ook een hoge waterhardheid de gezondheid niet aantasten.

Het is zelfs zo dat te zacht water nogal eens schadelijker kan zijn dan het drinken van hard water. Te zacht water, dus beneden de 15 fH, hebben een hoger natriumgehalte en vooral voor mensen die problemen met de bloeddruk hebben is dit niet gezond. Bij een hoog tot zeer hoge waterhardheid wordt een waterverzachter sterk aangeraden, bij een gemiddelde tot lage waterhardheid is het absoluut niet noodzakelijk, maar kan het wel helpen om van kalkaanslag af te komen. 

Welke hardheid is aanbevolen voor drinkbaar water?

zacht water voordelen

In principe mag iedereen zelf bepalen om water te drinken met een bepaalde hardheid. Vooral particulieren die thuis een waterverzachter hebben kunnen het water uitermate zacht krijgen. Huishoudens in een gebied met een hoge waterhardheid die geen waterverzachter hebben, drinken dus hard water. Zowel hard water als zacht water zijn goed te drinken omdat het waterleidingsbedrijf het water reeds heeft gezuiverd. 

Wel is het zo dat de Vlaamse overheid een minimum waterhardheid heeft ingesteld van 15 fH. Een lagere waterhardheid mag niet geleverd worden, omdat het natriumgehalte dan te hoog is. Toch mag je als huishouden zelf het water nog ontharden, zodat het onder de 15 fH komt. De waterhardheid wordt in België overigens gemeten in Franse graden fH. De gemiddelde waterhardheid is 15 tot 30 fH. Lager dan 15 fH is zacht tot zeer zacht water en vanaf 30 fH is het water hard tot zeer hard. Vanaf 25 fH wordt een waterverzachter aangeraden. Onder de 25 fH is het niet noodzakelijk.

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken