• You are here:
  • Home »

Prijs waterverzachter

prijs waterverzachter

Het installeren van een waterverzachter is een investering die zichzelf op termijn ruimschoots terugbetaalt. Het ontkalkte water is veel minder belastend voor sanitair en huishoudtoestellen. Dit zorgt ervoor dat deze dure toestellen minder snel aan vervanging toe zijn. Omdat het water ook aangenamer smaakt zal je zacht water veel sneller als drinkwater gebruiken, wat nog meer besparingen met zich meebrengt. Welk type waterverzachter is nu het best geschikt voor jouw huis en wat is de prijs dat hieraan vasthangt? 

Kostprijs mechanische waterverzachter 

mechanische waterverzachter

Een mechanische waterverzachter is het meest eenvoudige en dus ook doorgaans het goedkoopste systeem van de drie. Een mechanische waterverzachter werkt via waterdruk en heeft dus geen extra energiebron nodig zoals elektriciteit. Dit maakt het systeem eenvoudig mét een voordelige prijs. Net zoals bij de elektronische waterontharder wordt er gebruik gemaakt van zout om te spoelen. Omdat dit het meest eenvoudige systeem is zijn er geen mogelijkheden tot extra programma's. Hierdoor kan het wel voorvallen dat het zoutverbruik hoger ligt bij dit soort toestellen dan de elektronische waterontharder. Iets om rekening mee te houden. 


De gemiddelde prijs van een mechanische waterontharder schommelt tussen de 700 euro en de 1000 euro. Afhankelijk van de grootte van je gezin of het gemiddelde waterverbruik kan de uiteindelijke prijs van de waterontharder wat schommelen. Lees hieronder meer over de juiste capaciteit voor jouw woning. 

Prijs elektronische waterontharder 

elektronische waterontharder

De elektronische waterontharder werkt ook met zoutspoelingen. Omdat deze op elektriciteit wordt gestuurd zijn er meer mogelijkheden met dit soort toestellen. Zo kun je er programma's op instellen zodat regeneratie van het water gebeurt op de tijdstippen die jij wenst. Anders dus dan bij de mechanische toestellen waarbij dit herhalend gebeurt, zelfs als er op dat moment geen behoefte is aan zacht water. Dankzij deze elektronisch gestuurde programma's zal het zoutverbruik beduidend lager zijn dan mechanische toestellen. Wel moet je in dit geval uiteraard rekening houden met extra kosten van elektriciteit. 

De prijs van een elektronisch gestuurde waterontharder ligt gemiddeld iets hoger dan een mechanisch gestuurde. Je kunt rekening houden met een 1000 euro tot 1500 euro voor een degelijk toestel. Ook hier geldt dat de prijs wat schommelt naargelang jouw specifieke behoeftes naar zacht water. Lees hieronder meer over de juiste capaciteit voor jouw woning. 

Prijs duplex waterontharder 

Een derde systeem waarvoor je kunt kiezen is de duplex waterontharder. Deze bestaat over twee cilinders. Dit biedt het voordeel dat je continu kunt beschikken over onthard water. Bij een elektrische waterontharder of de mechanisch gestuurde ontharder kun je tijdelijk overschakelen op het gewone leidingwater. Dit gebeurt wanneer het regeneratieproces aan de gang is. Bij een duplex waterontharder zal dit niet voorvallen omdat steeds minimaal één van de beide cilinders aan het werk zijn. Een duplex systeem kan dus zeer interessant zijn voor wie continu over grote hoeveelheden zacht water wilt beschikken. 

De prijs wordt steeds concurrentiëler met de eenvoudigere waterontharders. Een duplex waterontharder kun je al vinden vanaf 1400 euro, voor duurdere modellen betaal je tot 2000 euro. Ook dit is afhankelijk van jouw specifieke behoeftes. Lees hieronder meer over de juiste capaciteit voor jouw woning. 

Welk type waterverzachter is het beste? 

type waterverzachter best

Eén ideale waterverzachter bestaat niet omdat iedereen zijn waterverbruik anders ligt. Een mechanische waterverzachter is op vlak van prijs het voordeligste in aankoop en onderhoud. Deze verzachter is weliswaar niet geschikt voor onregelmatige waterverbruikers. De mechanische waterverzachter gaat steeds op hetzelfde regelmatige moment regenereren, zelfs als er geen water werd afgenomen. Dit systeem is perfect voor wie een grote regelmaat heeft in het huishouden en niet voor langere periodes weg is van huis. 


Heb je een eerder wisselend schema doordat je bijvoorbeeld af en toe naar het buitenland gaat voor je werk. Of vertoef je in het weekend en op vakantie steeds in je vakantiewoning en heb je dus geen water nodig thuis? Dan kies je beter voor een elektrische waterverzachter. Deze kun je namelijk veel beter programmeren en afstellen op je eigen behoeftes waardoor er geen regeneratie is als het niet nodig is. De installatie en onderhoudskosten vallen duurder uit, maar door de gerichte programmatie kan je extra onnodige kosten vermijden. 

Een duplex systeem zal aangeraden worden voor grote gezinnen die veel zacht water vragen. Of voor professionelen, denk bijvoorbeeld aan een zelfstandige was- en strijkdienst van thuis uit. Of een kinderdagverblijf waarbij je regelmatig water nodig hebt. Duplex systemen zijn over het algemeen iets duurder en bieden voor mensen met een normaal watergebruik soms overbodige luxe. 

Zelf installeren 

waterverzachter zelf installeren

Om de prijs wat te drukken kan je ervoor kiezen om de waterverzachter zelf te installeren. Dit wordt enkel aangeraden aan doe-het-zelvers met kennis van zaken. De waterverzachter moet, in het geval van een elektronisch of duplex systeem niet enkel worden aangesloten aan de waterleiding maar ook de elektriciteit. Als je ervaring hebt met dit soort installaties kan het zeker aan te raden zijn om zelf aan de slag te gaan, zo kun je wat besparen op de installatieprijs. 

Een kanttekening waarmee je wel rekening moet houden: indien er fouten gebeuren bij de installatie met breuk van je waterverzachter, dan vervalt de garantie. Denk er dus goed over na als je kiest om de waterverzachter zelf te installeren. Weegt de prijs van de installatie op tegen die van een nieuwe waterverzachter in geval van fouten?

Wie zelf gaat installeren kan ook niet genieten van de verschillende fiscale voordelen en eventuele premies en subsidies van de Vlaamse overheid bij renovatie. Onderaan dit artikel wordt hierover nog wat meer toelichting gegeven over het gunsttarief bij renovatie van woningen ouder dan tien jaar. 

Kostprijs jaarlijks onderhoud 

zout voor waterverzachter

Een basis prijs voor het onderhoud van je waterverzachter ligt jaarlijks rond de 60 euro, maar dit kan verschillen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een waterverzachter te kopen en meteen een onderhoudscontract af te sluiten. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Over het algemeen zal de waterverzachter goedkoper worden wanneer je hem in combinatie met een onderhoudscontract neemt maar valt het onderhoud zelf wat duurder uit. 

Daarnaast zal ook het onderhoud gebeuren door dezelfde firma die de installatie heeft uitgevoerd. Wat dus wilt zeggen dat deze kennis heeft van de installatie en het specifieke toestel. Bij fouten of breuk zal makkelijker de garantie kunnen aangesproken worden als je steeds met dezelfde persoon of firma werkt. 

Bekijk wel zeer goed de jaarlijkse kosten van het onderhoud die in het contract worden afgesloten. Zijn deze beduidend hoger dan de 60 euro die een dergelijk onderhoud normaalgesproken gemiddeld kost? Dan neemt de firma een grotere marge op het onderhoud om zo de goedkopere waterverzachter te compenseren. Durf hierover te onderhandelen. Daarnaast kunnen eenvoudige handelingen bij het onderhoud zelf gedaan worden. Zout verversen bijvoorbeeld, hiervoor hoef je geen extra kosten te maken. Nazicht van de waterverzachter is wel belangrijk om eventuele schade aan, soms dure, wisselstukken te voorkomen. 

Zie ook hier waar jouw behoeftes liggen. Kies je voor een duurder toestel zoals een elektronische gestuurde waterverzachter of een duplex systeem, bespaar dan ook niet op het onderhoud. Wie de nodige zorg draagt voor de apparaten in zijn woning zal langer zonder extra kosten ervan kunnen genieten. Wisselstukken zijn niet goedkoop, het zou zonde zijn dat je bespaart op de onderhoudskosten en zo tot grotere kosten wordt gedwongen. 

Tijdens het jaarlijks onderhoud worden volgende onderdelen nagezien: 

  • Druppeltest: hiermee wordt de waterhardheid nagezien. Is het water te hard, dan kunnen aanpassingen aan het toestel worden uitgevoerd.
  • Nazicht zoutreserve: het zoutreservoir krijgt niet alleen vers zout, maar ook een volledig onderhoud en reiniging.
  • Bacterievrij maken harsen: De harscilinders van de waterverzachter worden nagezien en gereinigd zodat er geen bacteriën zich vastzetten of in het water terechtkomen.
  • check
    Nazicht losse delen: alle wisselstukken en losse onderdelen krijgen een nazicht op het goed functioneren. Ze krijgen een goede reinigingsbeurt, ook weer om bacteriën in je water te voorkomen.

Capaciteit van ontharder 

Laat je goed informeren over de nodige capaciteit van jouw waterverzachter alvorens tot aankoop over te gaan. Enerzijds is het belangrijk dat je weet wat voor type waterverzachter bij jouw verbruik past. Anderzijds moet je ook kijken naar de capaciteit die jij nodig hebt in jouw gezin. Het is logisch dat één persoon een kleiner model waterverzachter zal nodig hebben dan een gezin met vier kinderen. 

Wie een te klein model kiest zal een te grote inspanning van zijn waterverzachter vragen. Dit kan leiden tot snellere slijtage van het toestel of de onderdelen wat voor extra kosten zal zorgen. Een te grote waterverzachter daarentegen zal teveel water ontharden dan nodig. Je zult regelmatig zout moeten toevoegen voor water dat je niet hebt gebruikt. Het juiste type waterverzachter en correcte capaciteit voor jouw gezin kiezen is dus belangrijk om extra verborgen kosten te vermijden. 

BTW, subsidies, premies 

Voordat je aan de slag gaat met het installeren en aankopen van een nieuwe waterverzachter kan het zeker interessant zijn om uit te zoeken welke subsidies of premies je kunt krijgen. In Vlaanderen wil men het renoveren van woningen volop aanmoedigen waardoor er verschillende premies te verkrijgen zijn. 

Vlaamse renovatiepremie 

De Vlaamse renovatiepremie bijvoorbeeld ondersteunt bij structurele verbeteringswerken aan de woning, dakwerken, buitenschrijnwerk en technische verbeteringen zoals sanitaire optimalisaties. Ga steeds aan de slag met een erkende installateur die correcte facturen kan voorleggen. Doe je dit niet, dan kan je in bepaalde gevallen geen beroep doen op eventuele premies die de Vlaamse overheid voorziet. 

Er zijn een paar voorwaarden waar je als aanvrager moet aan voldoen. Zo is er een maximaal jaarinkomen dat de aanvrager mag verdienen en een minimale investering in renovatie van 2500 euro. De premie bedraagt tussen de 20% en 30%. Zeker de moeite waard om deze voorwaarden te bekijken en een aanvraag in te dienen dus! 

BTW tarief 6% 

Ook wie een woning heeft die ouder is dan 10 jaar en beroep doet op een professional om renovatiewerken uit te voeren zal van fiscale voordelen kunnen genieten. Waar materialen voor renovatie steeds worden belast aan 21% BTW is een gunsttarief van 6% BTW voorzien voor oudere woningen. Dit scheelt een slok op de borrel! Let wel, de renovatiewerken moeten door een erkend installateur worden uitgevoerd. 

Besluit 

Ga je over tot de aankoop van een waterverzachter, laat je dan correct informeren. Kies het type waterverzachter dat bij jouw woning en gezin past, ook de capaciteit is hierbij zeer belangrijk. Kies voor het juiste onderhoudscontract of jaarlijkse onderhoud, hou hierbij zeker de garantie in het achterhoofd. Vergeet ook niet te informeren naar eventuele premies of fiscale voordelen die je kunt krijgen bij het uitvoeren van renovatiewerken. Elke euro bespaard is de moeite waard!

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken