• You are here:
  • Home »

Waterfilter: Werking, voordelen & kostprijs

waterfilter

Het drinkwater dat in België uit de kranen komt, voldoet reeds aan zeer strenge normen op het gebied van waterzuivering. Kraanwater in ons land behoort tot het schoonste en veiligste drinkwater in de wereld. Je hoeft dit water dus nooit te filteren om het 'gezond' te maken, want dat is het al. Nafiltering is in bepaalde gevallen echter wel aan te raden. Zo kan een waterfilter kalk en chloor uit het water halen, wat niet enkel de smaak van drinkwater bevordert, maar ook beter is voor je huishoudtoestellen. In dit artikel leggen we uit waarom. 

Wat is een waterfilter?

De naam spreekt eigenlijk al voor zich: met een waterfilter op de kraan filter je het leidingwater. De filter houdt minuscule deeltjes tegen die in het water zweven of zelfs zijn opgelost, zoals stof, zand en vuil maar ook metaal- en verfdeeltjes van bijvoorbeeld de leidingen. Daarnaast filtert het bepaalde stoffen die de geur en smaak van het water kunnen beïnvloeden, zoals kalk en chloor. Er bestaan verschillende soorten waterfilters, die ook samen kunnen worden gebruikt. De meest gebruikte soorten zijn de sedimentfilter, de actiefkoolfilter en de omgekeerde osmose. 

waterfilters


Een sedimentfilter laat het water door één of meerdere sedimentlagen lopen en wordt daardoor ook wel een bezinkingsfilter genoemd. Deze filter bootst eigenlijk de waterfiltering na die in de natuur al voorkomt met verschillende soorten gesteente. Een sedimentfilter haalt vooral grove onzuiverheden uit het water, maar dus niet de microscopisch kleine, in water opgeloste deeltjes. 

Koolstof staat bekend om de eigenschap dat het andere stoffen aan zich kan binden en wordt daardoor ook voor filtering gebruikt. Een actiefkoolfilter gebruikt specifiek behandelde koolstof die enorme hoeveelheden stoffen uit je leidingwater kunnen halen. 

Bij omgekeerde osmose zijn er twee filters. De voorfilter haalt zand- en metaalresten uit het water, waarna de drinkfilter kleine onzuiverheden zoals bacteriën verwijdert. Omgekeerde osmose haalt alle mineralen uit het water.

Voordelen van water filteren

gefilterd water

Eerst en vooral is gefilterd water zachter en zuiverder van smaak. Het is lekkerder om puur te drinken, waardoor je geen flessenwater meer moet kopen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar is ook een stuk goedkoper! Bovendien zit je niet telkens opgescheept met stapels lege plastic flessen. Daarnaast zet je ook betere koffie en thee met gefilterd water. Een waterfilter haalt naast geur- en smaakverstorende stoffen ook verontreiniging van pesticiden uit je drinkwater en maakt het dus gezonder. 

Maar ook voor kleine huishoudtoestellen zoals waterkokers, koffiezetapparaten en strijkijzers is het beter om gefilterd water te gebruiken. Doordat er minder kalk in het water zit, zal er ook minder kalkaanslag in de apparaten zijn en daardoor gaan ze langer mee. 

Wie heeft een waterfilter nodig?

Of je een waterfilter nodig hebt, hangt voornamelijk af van de waterhardheid in je stad of gemeente. Je kan de hardheid van het water in jouw regio opzoeken op de website van je drinkwaterbedrijf. Waterhardheid wordt in Franse graden uitgedrukt: 

  • 0 tot 7 fH: zeer zacht
  • 7 tot 15 fH: zacht
  • 15 tot 30 fH: gemiddeld
  • 30 tot 45 fH: hard
  • Meer dan 45 fH: zeer hard

Het is aangeraden om vanaf een waterhardheid van 25 fH een waterfilter te gebruiken, omdat je dan echt een groot verschil proeft qua smaak van het drinkwater. Maar ook als de hardheid van het water in jouw regio lager dan 25 fH ligt, kan een waterfilter nuttig zijn. Ook dan kan er namelijk nog steeds kalkvorming ontstaan in je huishoudtoestellen. 

Verschil tussen waterfilter en waterverzachter

waterfilter waterverzachter

Een waterverzachter en een waterfilter verschillen op een paar vlakken. Zo verwijdert een waterverzachter enkel kalk (calcium) en magnesium uit het leidingwater, omdat het doel nu eenmaal is om hard water zacht te maken. Een waterverzachter filtert het water dus niet. Een waterfilter is juist een speciale filter die onzuiverheden uit het water haalt, dus meer dan alleen kalk. 

Daarnaast verschillen de waterverzachter en waterfilter ook qua gebruik. Een waterfilter wordt lokaal gebruikt: het wordt bijvoorbeeld geplaatst op de keukenkraan en neemt niet veel plaats in beslag. De waterfilter filter enkel het water dat uit die kraan komt. Een waterverzachter wordt daarentegen meteen bij de bron van je leidingwater geïnstalleerd en verzacht zo alle water dat je in huis gebruikt. Zo bescherm je bijvoorbeeld ook je wasmachine tegen kalk. 

Waterfilter prijzen

Een waterfilter kan zowel op de kraan als op de toevoer van koud water geplaatst worden. Je kan er zelfs een apart kraantje voor installeren. Waterfilters voor op de kraan zijn al verkrijgbaar vanaf 40 euro en filters die op de watertoevoer worden geplaatst, kun je kopen vanaf 90 euro. Je bespaart er op de lange termijn een hoop geld mee als je geen plastic flessen meer moet kopen of weggooien, dus die investering is er snel weer uitgehaald!

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken