• You are here:
  • Home »

Beste waterverzachter kopen

waterontharder productafbeelding

Om kalkaanslag te voorkomen is de aanschaf van een waterverzachter absoluut het overwegen waard. Kalkaanslag kan grote gevolgen hebben op allerlei gebied. Naast het feit dat kalkaanslag materialen er minder mooi uit laat zien, kan het ook apparatuur beschadigen. In de badkamer krijg je met een hoge waterhardheid last van een witte kalkaanslag op de tegelmuren, douchewanden en ook de douchekop en kranen komen onder een laag kalk, waardoor water niet goed meer kan doorstromen.

Apparatuur dat water verbruikt, zoals de wasmachine, een waterkoker en koffiezetapparaat raken van binnen ook vol met kalk, zodat ze niet meer optimaal kunnen werken en eerder stuk gaan. Omdat apparatuur niet meer optimaal werkt, verbruik je ook nog eens meer energie dan nodig. 

Een waterverzachter lost deze problemen op. Hard water stroomt door het toestel, wordt daar behandeld en zacht water komt het systeem weer uit en kan dan door de leidingen in de woning stromen zonder kalkaanslag achter te laten. Voordat je een waterverzachter aan gaat schaffen moet je wel met enkele zaken rekening houden. Die lijsten we hier graag voor je op.

Types waterverzachters

Er zijn verschillende vragen die je moet beantwoorden als je een waterverzachter wilt aanschaffen. Je moet namelijk wel een toestel in je huis hebben die het beste bij jouw situatie past, zodat je er optimaal van kunt profiteren en zo min mogelijk last krijgt van kalkaanslag. De eerste vraag die beantwoord moet worden is of je een elektronische of juist een mechanische variant wilt aanschaffen. 

1. Waterverzachters met elektrische besturing

Zoals in de naam al duidelijk wordt, een toestel met elektrische besturing werkt op elektriciteit. Het voordeel van een elektrische waterverzachter is dat je op digitale wijze veel meer instelling kunt regelen. 

Vooral het proces van regeneratie dat zeer regelmatig moet plaatsvinden kan met allerlei programma’s ingesteld worden. Zo kun je veel beter de tijdstippen van regeneratie instellen, maar ook wanneer er juist niet geregenereerd moet worden. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat, dan zal er ook geen water verbruikt worden en is regeneratie ook niet nodig omdat de onthardingshars niet aangetast wordt. 

waterverzachter elektrisch

Je kunt dan instellen dat je een bepaalde periode niet aanwezig bent en er niet geregenereerd hoeft te worden. Dit kan je veel energie besparen, omdat erg geen onnodige regeneratieprocessen plaats hoeven te vinden. Ook kun je met een elektronische besturing heel gemakkelijk het waterverbruik monitoren. Wel maakt een elektrische waterverzachter gebruik van elektriciteit. Bij erg veel gebruik, zal dit te zien zijn op je energiefactuur. 

2. Waterverzachter met mechanische besturing

waterverzachter product

Een waterverzachter met een mechanische bediening werkt niet op elektriciteit maar op waterdruk. Het wordt daarom ook wel eens een hydraulische waterverzachter genoemd. De aansturing is niet afhankelijk van elektriciteit en dat kan zijn voordelen hebben maar ook nadelen. Zo kunnen mechanische waterverzachters enkel tijdgestuurd of volumegestuurd zijn. De waterverzachter gaat dus enkel regenereren op een bepaald tijdstip, ook als het niet nodig is, bijvoorbeeld als je langere tijd niet aanwezig bent en er geen water verbruikt wordt. 

Volumegestuurd kan ook, dan wordt er geregenereerd nadat de waterverzachter opmerkt dat er een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt. Er wordt dan vanuit gegaan dat na een bepaalde hoeveelheid verbruikt water te hebben, de onthardingshars verzadigd is, zodat er dan automatisch geregenereerd wordt. De voordelen van een mechanische waterverzachter is dat deze geen elektriciteit verbruikt en je daarvoor dus niet betaald. Ook is een mechanische waterontharder simpeler in gebruik en omdat er geen elektronische apparatuur in aanwezig is, zijn er ook geen storingen aan elektronica mogelijk. 

Tijdgestuurde vs capaciteitgestuurde waterverzachter

type waterverzachter

Bij de meeste waterverzachters is dus een keuze mogelijk om regeneratie te starten door middel van tijd of door middel van het verbruikte watervolume. Als je gewoon thuis bent en je normaal water verbruikt dan is regeneratie van de waterverzachter op een bepaald tijdstip geen enkel probleem. Je verbruikt dan toch een bepaalde hoeveelheid water, waarna de waterverzachter sowieso regelmatig geregenereerd moet worden. 

Een probleem kan zijn, als je op zeer onregelmatige tijden thuis bent. Als je dus langere tijd niet aanwezig bent zal een tijdgestuurde waterverzachter hier geen rekening mee houden. Tenminste de meeste mechanische waterverzachter.

Bij elektrische ontharders zijn er meer instelmogelijkheden, zodat je ook kunt instellen dat er een tijdje niet geregenereerd hoeft te worden. Maar wanneer je een mechanische waterverzachter hebt, zal er ook geregenereerd worden als je met vakantie bent. Dit is eigenlijk onnodig en je verbruikt hierdoor ook meer spoelwater en zout dan wenselijk geacht wordt. Daarom is een capaciteitgestuurde waterverzachter ook aan te raden. 

moderne elektrische waterontharder

Er wordt dan enkel geregenereerd nadat er een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt. Dat is ook logischer, want na een het verbruik van een bepaalde hoeveelheid water zal de onthardingshars verzadigd raken met kalk en gereinigd moeten worden. Als je dus met vakantie bent en geen water verbruikt zal er ook geen regeneratie plaatsvinden om het simpele feit dat niet aan de hoeveelheid verbruikte water is voldaan. Als je dus een capaciteitgestuurde waterontharder hebt kun je besparen op zout en spoelwater. 

Een moderne elektrische waterverzachter is tegenwoordig voorzien van sensoren. Deze sensoren kunnen exact de waterhardheid detecteren en het waterverbruik en zal op basis daarvan genereren. Hiermee kun je nog beter het regeneratieproces sturen. Als blijkt dat je wel een bepaalde hoeveelheid water hebt verbruikt, maar de waterhardheid is nog steeds op het juiste niveau dan zal er niet geregenereerd hoeven te worden. 

De cilinder

waterontharder cilinder

De cilinder is het hart van de waterverzachter. In de cilinder vindt namelijk de ionenuitwisseling plaats, waarbij hard water onthard wordt. E cilinder is daarom ook gevuld met kleine harsbolletjes. Het harde water komt in de cilinder terecht en gaan langs en door de harsbolletjes heen en wordt daarmee zachter gemaakt. Eventuele kalkresten blijven achter in de harsbolletjes. Dit is dan ook de reden dat een waterverzachter geregenereerd moet worden, om de harsbolletjes weer van kalk te ontdoen, zodat ze weer optimaal hun werk kunnen doen.

De meeste waterverzachters zijn voorzien van één cilinder met harsbolletjes en dat is normaliter ook voldoende. Wil je echter meer comfort dan zijn er ook waterverzachters verkrijgbaar met twee cilinders. Twee cilinders geeft enkele voordelen. Zo heb je met twee cilinders een veel hogere waterdoorstroming en kan er veel meer water onthard worden. Dit is vooral handig als je erg veel verbruikt dat een lage waterhardheid moet hebben.

Een ander groot voordeel is je ook tijdens het regeneratieproces gewoon gebruik kunt maken van zacht water. Bij een doorsnee ééncilinder waterverzachter is dit niet mogelijk. Je hebt tijdens de regeneratie wel beschikking over water, maar dit is geen zacht water. Immers, de cilinder wordt op dat moment geregenereerd en kan het water dan niet ontharden. Hoewel je enkel hard water verbruikt tijdens het regeneratieproces is dit voor sommigen misschien niet acceptabel. Een waterverzachter met twee cilinders is dan wenselijk.

Tijdens het regenereren worden niet beide cilinders geregenereerd, maar een cilinder, zodat de andere cilinder gewoon water kan blijven ontharden. Je hebt dan tijdens het regeneratieproces gewoon beschikking over zacht water. 

Zoutverbruik

waterontharder zout

Zout is een uitermate belangrijk onderdeel van de waterverzachter. Het zout zorgt tijdens het regenereren dat het vermengt wordt met water en pekelwater de onthardingshars kan reinigen. Het zout wat voor waterverzachters gebruikt wordt is speciaal regeneratiezout. Hoeveel zout er tijdens het regenereren gebruikt wordt, hangt af van het type waterverzachter.

Gedateerde waterverzachters gebruiken namelijk meer zout dan meer recentere waterverzachters. Aangezien zout een product is dat je telkens weer moet aanschaffen, loont het de moeite om voor aanschaf van een waterverzachter na te gaan hoeveel het zoutverbruik is. Er zijn verschillende soorten regeneratiezouten te koop: 

1. Ingedampt zout

Ingedampt zout is de beste soort zout voor een waterverzachter. Het zout heeft namelijk een erg lage onoplosbaarheidsgehalte, wat ervoor zorgt dat het zout niet gaat klonteren en in het reservoir achterblijft. Ingedampt zout is afkomstig uit zoutmijnen, waarbij het zout verdampt wordt en ingedampt zout overblijft. 

2. Zeezout

Zeezout is ook een goede zoutsoort wat voor waterverzachters gebruikt kan worden. Zeewater wordt verdampt, waarna het zeezout overblijft. Het onoplosbaarheidsgehalte is iets hoger dan bij ingedampt zout, maar nog steeds goed bruikbaar in een waterverzachter. 

3. Rotszout

Rotszout wordt gewonnen uit de grond en heeft vergeleken met de andere zoutsoorten een hoge onoplosbaarheidsgehalte. Nog steeds kan rotszout gebruikt worden voor een waterverzachter, maar zorg dan wel voor regelmatige reiniging van het zoutreservoir. Het zou klontert namelijk gemakkelijk samen en blijft in het reservoir achter. 

Zoutblokken of zoutkorrels?

Regeneratiezout is te verkrijgen in zoutkorrels of in zoutblokken. Kwaliteitsverschillen tussen zoutkorrels en zoutblokken zijn er niet, het blijft hetzelfde soort zout, alleen op verschillende manieren aangeleverd. Voor zoutkorrels geldt wel dat ze aan een bepaalde afmeting moeten voldoen van tussen de 5 en 15 millimeter.

Zoutblokken worden vaak geleverd in blokken van 4 kilo. Dit is meer handzamer, omdat je niet in de weer hoeft met zware zakken zout. Wel zijn zoutblokken over het algemeen duurder dan zoutkorrels.

Het is dus een kwestie van smaak op welke wijze je zout aan de waterverzachter wilt toevoegen. Het maakt dus niet uit of het zoutblokken of zoutkorrels gaat, het belangrijkste blijft dat je kiest voor een goede regeneratiezout. Hierbij zijn zoutblokken of zoutkorrels van ingedampt zout de beste keuze. 

Waarom een waterverzachter plaatsen?

De reden om een waterverzachter te plaatsen is voor de meeste mensen eenvoudig: men wil af van die vervelende kalkaanslag. Maar een waterverzachter plaatsen heeft nog veel meer voordelen: 

waterverzachter plaatsen

1. Minder schoonmaken

Tegelmuren, douchewanden, de douchekop en kranen komen bij een hoge waterhardheid volledig onder de kalkvlekken te zitten. Dit levert behoorlijk wat poetswerk op en je moet het ook regelmatig doen, wil je niet dat het probleem zich verergert. Je moet werken met agressieve schoonmaakmiddelen die niet goed voor de huid zijn.

Met een waterverzachter heb je deze problemen niet. Je krijgt dan zacht water uit de kraan die nauwelijks kalkaanslag veroorzaken. 

2. Beter voor huishoudelijke apparatuur

Vooral bij huishoudelijke apparatuur zal een dikke kalklaag over de verwarmingselementen komen te liggen, waardoor apparatuur niet meer optimaal kan werken. Je hebt dan van doen met slecht werkende apparatuur waarvan ook nog eens de levensduur flink van verkort wordt. Daarnaast zullen de apparaten meer energie nodig hebben. Zacht water uit de waterverzachter kunnen dit soort problemen voorkomen, doordat hier amper nog kalk inzit. 

3. Schonere wasgoed

Voor je wasgoed is een waterverzachter een uitkomst. Kalkdeeltjes bij hard water zullen in de was terecht komen, waardoor wasgoed harder zal aanvoelen. Ook zal de werking van wasmiddelen bij een hoge waterhardheid verminderd worden. Je hoeft met een waterverzachter dan ook niet zoveel wasmiddel te gebruiken, wat goed is voor het milieu en wasgoed zal minder snel slijten. 

4. Beter voor het milieu

Een waterverzachter is goed voor het milieu. Doordat je minder chemische schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken, minder energie voor huishoudelijk apparatuur gebruikt en minder wasmiddel hoeft te gebruiken, zal dit ook niet in het milieu terechtkomen. 

De beste waterverzachter

Er zijn talloze modellen van waterverzachters verkrijgbaar. De één is beter dan de ander. Hierbij daarom een review van de beste waterverzachters die momenteel te koop zijn. 

1. Bartscher Weh1350

waterontharder productafbeelding

Bartscher is een gerenommeerd merk op het gebied van huishoudelijke apparatuur. Een waterverzachter hoort daar ook bij. De Weh1350 is een mooie compacte waterverzachter met een kunststof buitenwand. De waterverzachter kan zo’n 1350 liter per dag aan hard water ontharden.

Een voordeel van de Weh1350 is dat je digitaal allerlei zaken kunt instellen, zoals waterhardheid, de interval, de regeneratie en tijd en taal. Bij regeneratie heb je keuze uit regeneratie op tijd of na gebruik van een bepaalde hoeveelheid water. De Weh1350 is een uitstekende waterverzachter die in elk huishouden geplaatst kan worden. 

2. Bartscher mc-n16

waterverzachter elektrisch

Een andere waterverzachter van het merk Bartscher is de mc-n16. In tegenstelling tot de Weh1350 kan deze waterverzachter grotere hoeveelheden water aan, namelijk 1600 liter per dag. De digitale keuzes zijn wat minder, zoals interval, regeneratie en tijd en is niet voorzien van een display.

Voor degene die een iets simpeler apparaat zoeken maar wel met een grote waterdoorstroming, is dit een uitstekende waterverzachter. Regeneratie kan enkel op tijd ingesteld worden. Deze waterverzachter is ook mooi compact en van stevig wit kunststof. 

3. Scalewatcher 5 star

De Scalewatcher is een model die anders werkt dan de gebruikelijke waterverzachters met ionenuitwisseling. De Scalewatcher 5 star werkt door magnetische behandeling. Het toestel zelf is een handig en compact apparaat dat aan de muur gemonteerd kan worden. Dit kan zowel binnen, maar ook buiten. 

Hij wordt aangesloten op de leidingen die een magnetisch veld creëren en daardoor schadelijke kalkdeeltjes uit het water verwijderen. Op het apparaat zitten indicatoren in de vorm van lampjes waarmee je de werking kunt aflezen. Hij verbruikt erg weinig energie. De schatting is dat je voor dit toestel jaarlijks ongeveer € 12,- aan energie verbruikt. De scalewatcher 5 star kan grote hoeveelheden water aan en is daarom ideaal geschikt voor grotere woningen en villa’s. 

De waterverzachter zelf installeren of laten doen?

Zoveel soorten waterverzachters er zijn, zoveel manier er zijn om het te installeren. Er zijn speciale doe-het-zelf pakketten verkrijgbaar, waarmee je je waterverzachter zelf kunt aansluiten. Dit klinkt leuk, maar een waterontharder maakt wel onderdeel uit van het volledige watercircuit in een woning en moet dus op de juiste manier tussen de leidingen aangesloten worden. 

waterverzachter installeren

Je dient daarom wel enige kennis te hebben van leidingwerk en hoe een watercircuit werkt. Heb je deze kennis niet of onvoldoende, dan is het niet zo verstandig om een waterverzachter zelf aan te sluiten. Vooral als er iets mis gaat tijdens de installatie dan kan daarmee ernstige schade veroorzaakt worden en de kosten enorm doen oplopen. Het is dus verstandig om een systeem aan te schaffen bij een professioneel bedrijf. Zij zullen dan ook de waterverzachter vakkundig en professioneel aansluiten. Je weet dan zeker dat je ontijzeraar door een professioneel iemand is aangesloten en je hoeft daarom niet bang te zijn dat er iets mis gaat. 

De monteur zal ook je waterverzachter volledig afstemmen op jouw situatie, zodat je deze zo optimaal mogelijk kunt gebruiken. Mocht je achteraf toch problemen ervaren nadat het toestel door een professioneel iemand is aangesloten, dan heb je altijd recht op garantie en dat geeft toch een geruststellend gevoel, dan wanneer je het zelf installeert. Tevens bieden veel leveranciers ook een onderhoudscontract aan, zodat je zeker weet dat je ontharder op tijd onderhouden wordt.

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken