• You are here:
  • Home »

Waterverzachter merken

De voordelen van een waterverzachter

voordelen waterverzachter

Het gebruik van een waterverzachter biedt eigenlijk alleen maar voordelen. Het is een investering die zichzelf altijd terug zal verdienen. Zo kunnen de energiekosten met liefst twintig procent teruggedrongen worden en is beduidend minder zeep (enkele tientjes besparing op jaarbasis) nodig. Huishoudtoestellen als het koffiezetapparaat, de boiler en het strijkijzer gaan bovendien bewezen langer mee omdat ze met een waterverzachter minder snel te maken krijgen met kalkafzetting. 

Daarnaast ben je -als je beschikt over een waterverzachter die behalve kalk ook onzuiverheden en gassen tegenhouden- geen flessenwater meer nodig. Ook dat scheelt weer iets in de portemonnee. Tenslotte en ook niet onbelangrijk, het gebruik van een waterontharder is goed voor het milieu. Rest dus alleen nog de vraag welk toestel je dan aan moet schaffen. Geen simpele opgave, want het aanbod is erg groot. Lees hiervoor ons artikel: beste waterverzachter kopen

Zachter door ionenuitwisseling 

ionenuitwisseling

Eerst nog maar even dieper ingaan op de werking van de waterverzachter. Doorgaans werkt een dergelijke verzachter volgens ionenuitwisseling, als calcium- en magnesiumionen als het ware uitgewisseld worden tegen natriumionen, een proces dat plaatsvindt in een met speciale harskorrels gevuld reservoir. Het leidingwater, dat dan nog ‘hard’ is, stroomt vervolgens door de harskern en wordt via ionenuitwisseling significant verzacht. Ionenuitwisseling is de meest effectieve en zeker ook meest veilige toepassing voor in huis, en dus werken de meeste consument waterverzachters op deze manier. Water kan overigens ook verzacht worden met behulp van magnetisme, omgekeerde osmose en met polyfosfaten. 

Om een goed beeld te geven welke waterverzachters er zoal op de markt beschikbaar zijn, bespreken we hier een aantal waterverzachters van verschillende producenten en merken, elk met hun eigen specifieke eigenschappen. 

Bayard

bayard logo

Bayard is een grote en zeer gerespecteerd en ervaren producent in de wereld van de waterverzachters. Verzachters van Bayard vallen met name op door een relatief laag water- en zoutverbruik, terwijl zeker ook het ontwerp zonder stroom opvallend genoemd kan worden. Waterverzachters van Bayard werken mechanisch en gelden als buitengewoon milieuvriendelijk. Bayard biedt waterverzachters van de modellen Onega, Tenero, Ecosoft en Domestica. Keuze genoeg dus. 

Minimax 

minimax logo

Minimax is de opvolger van Halutec en de waterverzachters worden in Engeland geproduceerd. Deze wasverzachter –overigens slechts in een model leverbaar- is compact en werkt zonder dat stroom noodzakelijk is. Ook opvallend: de verschillende uitvoeringen hebben een dubbele harscilinder, ook wel duplex systeem genoemd. Minimax werkt met een volume gestuurd systeem en voor optimale werking gebruik je zoutblokken van vier kilogram. De meest in het oog springende eigenschappen van Minimax zijn de compactheid en zeer zeker ook de dubbele harscilinder. 

Delta 

delta logo

Het Belgische Delta produceert wasverzachters die je het best kunt omschrijven als compact en mechanisch. Opvallend is zeker ook het feit dat Delta veel modellen op de markt heeft, waarvan de Morava door de mate van compactheid toch echt de eyecatcher is. De Morava berg je door de compactheid heel eenvoudig op. De producten van Delta zijn bruikbaar voor de wat kleinere zoutblokken en ook het bijvullen is erg eenvoudig. Van Delta vind je de typen Onega, Morava, Escalda, Isera, Mosela en Garona in de speciaalzaak. 

Van Marcke

van marcke logo

Van Marcke verdeelt en onderhoudt waterverzachters van het merk Aqua-Omatic en produceert dus zelf geen waterverzachters. Van Aqua-Omatic zijn twee modellen (Compact eco mini en de Compact eco maxi) beschikbaar. Van Marcke biedt naast waterverzachters ook ontijzeraars; waterfilters waarmee ijzer uit water gefilterd wordt. Gebruikers van ijzerhoudend putwater zweren bij Van Marcke. Ook de apparaten die Van Marcke aanbiedt zijn compact en elektronisch gestuurd. 

Analyse van je waterverbruik 

waterverbruik

Blijft de vraag welke waterverzachter je in deze wetenschap het best aan kunt schaffen. De genoemde producenten bieden stuk voor stuk producten van uitstekende kwaliteit. Het kiezen van de juiste waterverzachter is maatwerk, dat wil zeggen dat dit voor iedereen weer anders ligt. Alvorens tot het maken van een keuze over te gaan is het in elk geval goed om aan analyse van het waterverbruik te maken. 

Daarnaast dien je je een aantal zaken goed af te vragen. Zo sta je voor de keuze tussen een elektrische of mechanische besturing. Voordelen van elektrische besturing is zeker de nauwkeurigheid van het instellen van de verzachter en het feit dat het waterverbruik goed gemonitord kan worden.

Mechanische besturing biedt zeker ook voordelen. Zo is dus geen elektriciteit meer nodig en bespaar je die kosten en bovendien zijn storingen hierdoor uitgesloten. Ook de eenvoudig wijze van bedienen spreekt in het voordeel van mechanische besturing. Daarnaast sta je voor de keuze voor een enkele of dubbele harscilinder en wil je tijd- of juist volume gestuurd? Ook zal een keuze tussen water en zout gemaakt moeten worden. Je hebt dus nogal wat vragen te beantwoorden. 

Ook andere apparatuur loopt gevaar 

wasmachine waterverzachter kalk

Belangrijke factor kan ook de mate van (verwacht)onderhoud zijn, ook weer afhankelijk van de intensiteit waarmee de verzachter gebruikt zal worden. Onderhoud is noodzakelijk om het apparaat zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Ook voor een waterverzachter geldt net als voor veel andere apparaten dat hoe eerder je merkt dat er iets met de verzachter aan de hand is, hoe sneller dit ‘probleem’ opgelost kan worden. 

Wacht dus nooit te lang als je denkt dat de machine haperingen vertoont. Besef dat kalk in water er voor zorgen dat apparaten eerder defect raken. Als je waterverzachter dus niet meer goed functioneert, dan lopen ook andere apparaten meteen risico. Snel handelen is dus nadrukkelijk het devies als het gaat om een niet goed werkende waterverzachter. Onderhoud kun je ook zelf voor een deel plegen, denk maar aan het bijvullen van zout. Liggen de problemen dieper – gecompliceerder- dan ben je aangewezen op een specialist in waterverzachters.

Tegenwoordig is het mogelijk om als je een waterverzachter aanschaft, je een onderhoudscontract afsluit. Je betaalt dan weliswaar iets meer (per maand), maar komt nooit ineens voor heel hoge kosten te staan als de waterverzachter er ineens de brui aangeeft. Ook dat is een overweging bij welke waterverzachter je kiest. Kortom: een waterverzachter koop je niet zomaar even. Het vergt vooraf enig denkwerk en is een kwestie van het afwegen van een aantal zaken. Zaken die voor jou belangrijk zijn,

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken