• You are here:
  • Home »

Omgekeerde osmose

omgekeerde osmose industrie

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: een waterverzachter met omgekeerde osmose. Het is een apparaat dat vooral veel wordt gebruikt in laboratoria en in de horeca, maar dat ook een uitkomst kan bieden in het huishouden. Door middel van een soort zeef worden verschillende stoffen gefilterd, die in drinkwater worden gevonden. 

De belangrijkste van deze stoffen die een negatief invloed heeft op het huishouden is calcium, of ook wel kalk genoemd. En aangezien het Belgische drinkwater veel kalk bevat (ook wel hard water genoemd), kun je dat zelf misschien wel eens gemerkt hebben. Kalkaanslag op sanitair of in apparaten kan voor veel extra uren schoonmaakwerk zorgen en schoonmaakmiddelen om de kalk te verwijderen. Met het installeren van een wasverzachter wordt het water zachter en heb je minder last van deze problemen. Hieronder meer informatie over wat een omgekeerde osmose systeem nu precies is, de prijs van het apparaat, het onderhoud en meer.

Wat is een omgekeerd osmose systeem?  

omgekeerde osmose systeem

Een osmose systeem ontdoet het water van allerlei ‘troep’. Nu zijn zout, mineralen en andere stoffen die het systeem filtert misschien niet het beste voorbeeld van troep, maar wel voor laboratoria, horeca en fabrieken. En voor het sanitair. Het systeem filtert de stoffen uit het water door het water met hoge druk door een zeef te persen. Nadat het water gefilterd is, zijn rond de 95 tot 97% opgeloste stoffen eruit verwijderd. 

Dit kan zeer effectief zijn als het water uit de kraan van slechte kwaliteit is of als je om andere redenen het water wilt verzachten. Het drinkwater wat uit de kraan komt is namelijk vaak erg hard; er bevinden zich veel calcium, magnesium en andere mineralen in het water. Deze worden dus verwijderd met het omgekeerde osmose systeem.  

Prijs omgekeerde osmose  

Bij de aankoop van een omgekeerde osmose ben je eenmalig een bedrag kwijt, waarna je kunt profiteren van water waarmee makkelijker is schoon te maken en zachter is. Bij de aankoop van het apparaat moet je denken aan een prijs tussen de €1700 en €2200 euro. De prijs is voor elk watersysteem echter verschillend. Vraag daarom een op maat gemaakte offerte voor de prijs van een passend systeem.  

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter met osmotische druk?  

zachter water dankzij osmose

Het water wat uit de kraan komt is drinkbaar en een wasverzachter is dus niet noodzakelijk. Het Belgische en Nderlands  kraanwater is echter het meest kalkhoudend water van Europa en dit kalkhoudend water kan voor veel problemen zorgen in het huishouden. Het wordt afgezet in de leidingen en vormt een probleem voor toestellen als wasmachines, koffiezetters, waterkokers, strijkijzers, de douchekop.

Daarnaast kan kalk lelijke vlekken in het huishouden achterlaten. In de toiletpot bijvoorbeeld, op de glazen wand in de badkamer of op de kraan. Enkel met dure schoonmaakproducten en veel poetswerk is de kalk weer helemaal te verwijderen. 

Door het gebruik van een waterverzachter wordt de kalk uit het water verwijdert, waardoor deze problemen zich niet meer voordoen. Daarnaast is zachter water ook beter voor je huid, haar en stof zoals kleding, badlakens en beddengoed. De kwaliteit van het stof blijft langer goed en je huid en haar kan er zachter door worden. Tot slot is gezuiverd water noodzakelijk als je tropische vissen hebt, die enkel in zacht en gezuiverd water kunnen leven.   

Beter voor het milieu  

Aangezien er minder kalkaanslag zal zijn op het sanitair en in de apparaten, betekent dit ook minder uren schoonmaken én natuurlijk minder schoonmaakmiddelen. En dat is veel beter voor het milieu. Het (vaak milieu onvriendelijke) schoonmaakmiddel hoeft niet door het putje gespoeld te worden, de flessen hoeven niet gemaakt te worden, en verscheept enz. Het is dus beter voor milieu en de portemonnee.   

Hoe werkt omgekeerde osmose?  

omgekeerde osmose

Bij een gewone osmose worden de stoffen in het water gelijk verdeeld tussen de twee eenheden, zodat de cosmetische waarde gelijk is. Een osmotische waarde is gelijk aan het aantal opgeloste stoffen in het water. Bij een omgekeerde osmose wordt het water dus juist ontdaan van deze stoffen, die vaak bestaan uit zout, mineralen (waaronder dus kalk) en andere stoffen. Met een pomp wordt het water door een membraan gedrukt waarbij de stoffen in het membraan blijven hangen. Het water wordt dus in principe met behulp van hoge druk, door microscopische gaatjes gezeefd.   

Installatie omgekeerde osmose systeem  

Na de aanschaf kunt u het omgekeerde osmose systeem zelf installeren, dit wordt echter afgeraden. Het is een ingewikkelde klus het apparaat juist aan te sluiten, zodat het ook daadwerkelijk het werk doet wat jij ervan verwacht. Het bedrijf waarbij je het apparaat aanschaft, kan je ook helpen met de installatie.   

Tips voor aankoop  

Het osmosesysteem is een ingewikkeld apparaat met veel elementen die verschillende maten kunnen hebben. Op de vraag welke wasverzachter jij moet aanschaffen is nog niet zo’n duidelijk antwoord. We kunnen je wel een aantal tips geven waar je op moet letten bij de aankoop van het apparaat.   

  • Het osmosemembraan: dit is het meest kostbare deel van de waterverzachter en het zogenaamde ‘zeefje’. We adviseren je een Thin Film Composite (TFC) membraan aan te schaffen, omdat de kwaliteit ervan het beste is. Gaat extra lang mee dus.  
  • de pomp: hoe beter de kwaliteit van de pomp is, hoe hoger de werkdruk. Een hogere kwaliteit pomp betekent dus een apparaat dat goed werkt.  
  • filterhuis: er zijn twee soorten filterhuizen: een wegwerpfilter en een navulbaar blokkoolfilter. De laatste werkt het beste en deze raden wij dan ook aan.   
  • check
    sedimentfilter: er zijn veel verschillende soorten te vinden op de markt. Wij raden de cartridge gevuld met polypropyleenvezels aan, omdat deze makkelijk in gebruik is.  
  • check
    demineralisatie: zodra je een systeem hebt met demineralitatie kun je het beste kiezen voor een systeem met navulbare patronen, die gevuld zijn met een standaard mengbed hars.   

Tips voor onderhoud  

Na de aankoop en de installatie van de waterverzachter is het belangrijk deze goed te blijven onderhouden. Hierbij spreken we met name over de filters en het membraan die af en toe moeten worden vervangen. De periode waarna delen vervangen moeten worden, verschilt per type en merk en het is verstandig dit na te vragen bij aankoop. Over het algemeen moeten alle filters echter rond de zes of zeven maanden worden vervangen. Het membraan gaat langer mee, zo rond de twee tot vier jaar. Als je er het liefst zo weinig mogelijk omkijken naar hebt, kun je ervoor kiezen een waterverzachter aan te schaffen waarbij aan wordt gegeven wanneer het membraan moet worden vervangen. Sommige apparaten geven dit aan, omdat het erg belangrijk is op tijd een nieuw membraan te plaatsen, dit is immers het belangrijkste deel van het apparaat en zuivert de stoffen uit het water. Zodra dit niet op tijd wordt vervangen, neemt de kwaliteit van het water af. Het filter is dan verstopt door de stofjes die hij normaal filtert en kan zo niet meer goed zijn werk doen. Het vervangen van de filters en het membraan is gelukkig geen lastige klus. Vraag tijdens de installatie hoe dit wordt gedaan.   

Wat zijn toepassingen van omgekeerde osmose?  

omgekeerde osmose toepassingen

Een omgekeerde osmose wordt vooral toegepast in laboratoria die gezuiverd water moeten gebruiken. Daarnaast wordt het veel gebruikt in de horeca. Daar is zacht water nodig voor het vele gebruik van de spoelmachines, die snel zouden dichtslippen met kalk bij het gebruik van hard water. Een omgekeerde osmose wordt ook wel gebruikt als waterzuivering bij grootschalige drinkwaterproductie (waaronder ook ontzilting). In de industrie wordt het gebruikt bij bijvoorbeeld het zuiveren van ketelwater (blijft ook veel minder kalk achter). Afvalwater wordt er mee gezuiverd en tapwater wordt met het apparaat geschikt gemaakt voor vissen als kooikarpers, die enkel in zacht water kunnen leven.   

Osmosewater als drinkwater  

Aangezien ons lichaam de mineralen en zouten nodig heeft die in het drinkwater zijn te vinden, is het niet verstandig permanent het water te drinken dat de waterverzachter produceert. Verder is het geen probleem het water te drinken, zodra je dit ook af en toe afwisselt met natuurlijk drinkwater. De smaak van osmosewater doet denken aan gedestilleerd water.   

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken