• You are here:
  • Home »

Kalkaanslag verwijderen

kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag verwijderd in badkamer

Bijna iedereen kent het wel en het komt voor, overal waar stromend water wordt gebruikt: kalkaanslag. Afhankelijk van de waterhardheid kan water veel kalkaanslag veroorzaken, maar ook in mindere mate, als de waterhardheid meevalt. Kalkaanslag is vooral heel vervelend, want het vervuild daarmee oppervlaktes, zoals douchewanden, muren, gootstenen of zelfs borden en bestek. 

En dat is nog niet eens het ergste, want het kan ook nog eens grote schade veroorzaken aan huishoudelijke apparatuur. Kalkaanslag kan soms best hardnekkig zijn en wanneer oppervlaktes niet regelmatig goed gereinigd worden is kalkaanslag soms moeilijk te verwijderen en blijf je de aanslag zien. 

Wat is kalkaanslag? 

kalkaanslag op kraan

De mate van kalkaanslag is afhankelijk van de waterhardheid. Stromend water bevat metaal-ionen die er van nature inzitten, zoals magnesiumcarbonaat, calciumcarbonaat, bicarbonaat en sulfaten. De stof calciumcarbonaat is de grote veroorzaker van de kalkaanslag. Calciumcarbonaat ontstaat uit calcium als het water wordt verhit. 

Als het water opdroogt, verhit wordt of verdampt, blijft de calciumcarbonaat over en zorgt voor de witte aanslag. Aan het water zelf is niets te zien omdat calciumcarbonaat zich als zout in water oplost. 

De waterhardheid geeft aan hoeveel calciumcarbonaat zich in het water bevindt en is meestal afhankelijk in welk land en welke regio je woont. In de ene regio komen er natuurlijkerwijs meer metaal-ionen voor dan in andere regio’s. Waterleidingbedrijven hanteren om de waterhardheid te bepalen een definitie dat de hardheid van water aangeeft, van zeer zacht water tot zeer hard water. De gebruikte definities kunnen per land afwijken. Zo gebruikt Duitsland en Nederland de dH om de hardheid van water aan te geven en België en Frankrijk fH. Hoe hoger het getal aan fH, hoe harder het water is. Een gemiddelde hardheid van het water ligt tussen de 15 tot 22 fH. Als de fH lager dan 15 is dan is het water zacht en hoger dan 22, dan heb je hard water en dus ook meer last van kalkaanslag.

In Vlaanderen is wettelijk voorzien dat waterleidingsbedrijven voor drinkwater een minimale hardheid van 15 fH moeten kunnen garanderen. Is het water van nature reeds onder de 15 fH dan hoeft er geen ontharding van het drinkwater plaats te vinden. 

Wat zijn de gevolgen van kalkaanslag? 

regenereren waterverzachter

De gevolgen van kalkaanslag kunnen groot zijn. Wanneer je badkamer nog gloednieuw is, zul je in het begin weinig merken van kalkaanslag. Maar des te vaker je stromend water gebruikt, des te meer deeltjes kalkaanslag zich ophopen. De gaatjes in een douchekop kunnen door kalkaanslag helemaal verstopt komen te zitten. De douchewanden en deur zullen steeds doffer worden, alsmede blinkende onderdelen die in keukens en badkamers te vinden zijn, zoals kranen. Dikwijls zit er bij geen onderhoud een dikke klomp kalk aan de kraanuitloop. Tegels kunnen verkleuren en er zijn witte vlekken of strepen op te zien. 


En dit zijn nog maar de uiterlijke kenmerken van kalkaanslag. Als stromend water in apparaten gebruikt worden, kunnen apparaten behoorlijk beschadigd raken. Kijk bijvoorbeeld eens na verloop van tijd in een waterkoker, waar het warmte-element op een gegeven moment volledig onder een dikke kalklaag zit. Maar ook het verwarmingselement van een wasmachine kan geheel onder de kalk komen te zitten, zodat een wasmachine slechter werkt of er helemaal mee stopt. 

Ook zul je meer zeep moeten gebruiken, want calciumcarbonaat tast ook zepen aan die daardoor aan werking verliezen. Deeltjes kalk kunnen ook in je wasgoed terechtkomen, zodat de vezels van je wasgoed hard worden. Een ander nadeel is dat de warmte die apparaten moeten afgeven veel moeizamer gaat en je dus veel meer energie verbruikt. Het is al mogelijk om bij 1 millimeter kalkaanslag een extra verbruikt aan energie te genereren van ruim 10%. 

zeep vaatwasmachine

Hoe kan je kalkaanslag voorkomen? 

kalkaanslag voorkomen

Het voorkomen van kalkaanslag is best lastig, omdat vrijwel al het gebruikte water is voorzien van calciumcarbonaat. Bij gebruik van stromend water, zoals een douche, blijft het belangrijk om voor het reguliere onderhoud alle onderdelen, inclusief de tegel- en douchewanden te behandelen met een antikalk middel. Zo blijven de oppervlakken zo goed als kalkvrij. Ook periodiek onderhoud van apparaten waar het mogelijk is om op een gemakkelijke manier kalk te verwijderen is noodzakelijk. Zo kun je regelmatig de waterkoker ontkalken met azijn of een ander daarvoor bestemd product. Bij een wasmachine is het nagenoeg onmogelijk om kalkaanslag te voorkomen, omdat je niet bij het verwarmingselement kunt komen. 

Bij hardnekkig kalkaanslag of wanneer je in een regio woont met zeer hard water, kan een waterontharder of waterverzachter zeer effectief zijn. Kleine harsbolletjes in een reservoir (zout) zorgen ervoor dat hard water zacht gemaakt wordt en er dus minder of geen kalkaanslag gevormd kan worden. De waterontharder wordt direct achter de watermeter geplaatst, omdat daar al het stromend water de woning binnenkomt. In de waterontharder vindt door de aanwezige harsbolletjes een natuurkundig proces plaats wanneer het water er doorheen stroomt. Calciumcarbonaat wordt er dan omgezet naar natriumionen, die ervoor zorgen dat het water zacht wordt. Deze methode van water ontharden is één van de verschillende soorten methodes. 

De voordelen van een waterontharder 

Een waterverzachter kan een zeer zinvolle investering zijn als je veel last hebt van kalkaanslag. Het houdt ook in dat je waarschijnlijk in een regio woont met hard tot zeer hard water. Een waterontharder kan hier wat aan doen. De verschillende voordelen van een waterontharder: 

Minder onderhoud

Bij kalkaanslag op kranen, muren, bad of douche kun je soms behoorlijk aan het poetsen komen. Als je water door een waterontharder is gegaan en daardoor veel zachter is zal er zich ook veel minder kalkaanslag ontstaan. Dit kan je behoorlijk wat tijd schelen in het poetsen van alle oppervlakken. 

Minder energieverbruik 

Als de waterontharder het water zachter heeft gemaakt, kan het water in apparaten ook veel beter circuleren en zal het verwarmingselementen minder snel aantasten. Dit kan ervoor zorgen dat je energieverbruik omlaag gaat en dat scheelt je ook in je portemonnee. 

Levensduur elektronica 

wasmachine levensduur

Elektronische apparaten die niet meer aangetast worden door kalkaanslag kunnen veel langer mee. De levensduur van dergelijke apparaten kan soms met jaren verlengd worden. 

Veel minder zeepproducten 

Zepen, shampoos en andere wasproducten hebben met zachter water een veel betere werking. Hierdoor hoef je veel minder van deze producten te gebruiken. 

Huid en haren 

Tijdens het douchen maak je gebruik van zachter water, maar doordat je ook minder shampoo en zeep nodig hebt, zal dit veel beter zijn voor je haren en je huid. 

Wasgoed 

proper wasgoed

Wasgoed zal een stuk minder snel slijten en daarnaast zullen kalkdeeltjes niet in je wasgoed terecht komen. Je kleding zal langer meegaan en ook veel zachter aanvoelen. 

Een mechanische of een elektronische waterontharder? 

Een waterontharder kan elektronisch werken, maar ook mechanisch het is mogelijk om het water zachter te maken. De elektronische waterontharder werkt op elektriciteit, terwijl de mechanische waterontharder op waterdruk werkt

Elektronische waterontharder 

elektronische waterontharder

Het voordeel van een elektronische waterontharder is dat er digitaal allerlei programma’s gedraaid kunnen worden. Zo is de waterontharder gemakkelijk aan het verbruik aan te passen en is het mogelijk om deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Een nadeel is dat het onderhoud duurder is. Vooral als je nieuwe onderdelen moet hebben. Ook betaal je elektriciteitskosten, naar mate van het gebruik. 

Mechanische waterontharder 

mechanische waterverzachter

De mechanische waterontharder werkt op waterdruk en heeft daardoor minder instelmogelijkheden dan een elektronische waterontharder. Zo kan de waterontharder ingesteld worden op een bepaalde tijdsperiode maar ook op hoeveel waterverbruik. Deze waterontharder is goedkoper in onderhoud en je betaald ook geen elektriciteit. 

Hoe kalkaanslag verwijderen? 

Aangetaste oppervlakken met kalkaanslag kunnen vooral in het beginstadium nog heel goed verwijderd worden. Dit kan met eenvoudige huis tuin en keuken producten, de zogenaamde natuurlijke producten, maar er zijn tegenwoordig ook erg goede professionele antikalk producten op de markt. Belangrijk is om nooit te lang te wachten met het reinigen, want de kalkaanslag wordt daardoor alleen maar hardnekkiger. 

Azijn 

azijn kalk verwijderen

Azijn is een heel goed product om kalkaanslag te verwijderen. Het helpt al door gewoon de oppervlakken of onderdelen in te spuiten met azijn en in te laten weken. Het is dan veel gemakkelijker om de kalkaanslag weg te spoelen. Kleinere onderdelen die losgehaald kunnen worden, kunnen in een schaaltje met azijn gelegd worden. Normaliter zullen ze daar weer geheel vrij van kalkaanslag uitkomen. 

Let wel goed op, op welke ondergrond je azijn gaat toepassen. Niet elke ondergrond is bestand tegen de zuren die in azijn zitten. Dit gaat dan bijvoorbeeld om betonnen oppervlakken of van natuursteen. Behandel dit materiaal met een schuurborstel. 

Andere natuurlijke producten 

Er zijn nog andere natuurlijke producten die iedereen wel in huis heeft, of anders gemakkelijk aan te schaffen zijn, waarmee kalkaanslag verwijderd kan worden. Zien bijvoorbeeld je douchewanden er niet meer uit en is het glas al helemaal dof geworden, dan helpt een beetje citroensap. Breng dit gewoon aan op een schuurspons en bewerk daar het oppervlak mee. Dit is overigens ook voor gewoon ramen lappen een uitstekend middeltje om de ramen weer helder en fris te krijgen. Het zuur van karnemelk heeft ook goede reinigende eigenschappen. Is bijvoorbeeld je kraan helemaal door kalk aangetast, dan kun je karnemelk op een handdoek gieten en deze om de kraan wikkelen. De karnemelk zal zijn werk doen en na het verwijderen, heb je weer een glimmende kraan. Let ook bij natuurlijke producten met een hoge zuurgraad op, op welk oppervlak je het gebruikt. 

Professionele antikalk producten

antikalk producten

In supermarkten vind je tegenwoordig een keur aan producten die beweren kalk te verwijderen. Test gewoon enkele merken uit en oordeel welke het beste werkt. Dit zijn professionele producten die speciaal gemaakt zijn om kalk hard aan te pakken, maar bijvoorbeeld geen schade aan elektrische apparaten te veroorzaken. Voor kleinere huishoudelijke apparaten, zoals een waterkoker, strijkijzer of een koffiezetapparaat zijn deze producten zeer geschikt. Wel na gebruik goed naspoelen, zodat je geen risico loopt om dit product binnen te krijgen. 

Water uit de waterontharder 

Heb je lichte kalkaanslag of een gevoelig oppervalk die niet met een natuurlijk of professioneel middel behandeld kan worden? Het kan helpen om deze oppervlakken met water uit de waterontharder te behandelen. Het water heeft een lage waterhardheid, dus je hoeft dan niet bang te zijn, dat je een nieuwe kalklaag creëert.

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken