• You are here:
  • Home »

Zout voor waterontkalker

zout waterverzachter

Als je in een regio woont met een hoge waterhardheid dan loop je kans om overlast te krijgen van kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat vooral op plekken als de badkamer en de keuken, omdat je daar veel gebruik maakt van stromend water. Het maakt je douchewanden dof en laat kalkvlekken achter op de tegelwanden. Ook kranen de douchekop worden door kalkaanslag aangetast. Een waterontkalker is daarom een goede oplossing. 

De waterontkalker werkt op basis van ionenuitwisseling. Harsbolletjes in de waterverzachter zorgen ervoor dat calciumionen uit het harde water verwijderd worden en het water zachter gemaakt wordt. Hierdoor raken de harsbolletjes wel verzadigd met kalk en zullen de harsbolletjes regelmatig geregenereerd moeten worden. Dit gebeurt met behulp van zout, dat is opgeslagen in het zoutreservoir. Telkens als er geregenereerd wordt, raakt er ook meer zout uit het zoutreservoir. Het is dus van belang om regelmatig het zoutreservoir bij te vullen met zout. Maar er zijn nogal veel verschillende soorten zout. Niet elke zoutsoort is geschikt voor regeneratie van de waterverzachter, dus je moet wel weten welk zout het meest geschikt is voor jouw toestel. 

Soorten zout 

Het zout dat voor waterontkalkers gebruikt moet worden is vergelijkbaar met zout dat je ook toevoegt aan de vaatwasmachine en is specifiek geschikt voor het reinigen van de harsbolletjes. Het wordt dan ook wel regeneratiezout genoemd en is verkrijgbaar in tabletvorm of als korrels. Een belangrijk kenmerk van dit soort zout is dat het minder klontert en dus geen of zo min mogelijk zoutresten achterlaat in het reservoir. Toch zijn er nog verschillende soorten zout, die geschikt zijn voor regeneratiezout, te onderscheiden: 

Ingedampt zout 

waterverzachter zout ingedampt

Zout dat afkomstig is uit ondergrondse mijnen wordt verdampt. Wanneer het vocht is verdampt ontstaat er ingedampt zout. Het zou bestaat voor meer dan 99% uit natriumchloride, wat een goede reinigende werking heeft. Ingedampt zout wordt meestal tot tabletten samengeperst en blijft tot gebruik de gewenste hardheid houden. Hierdoor zijn deze zouttabletten bestand tegen water wat in het zoutreservoir terecht komt en zal het niet gaan klonteren. 

Zeezout 

zeezout waterontharder

Zeezout ontstaat uit zeewater dat men laat verdampen. Het gehalte aan natriumchloride ligt wat lager dan bij ingedampt zout, namelijk 85%. Ook zeezout heeft een zeer zuiverende werking. Meestal zal zeezout in korrel of brokjes worden verkocht. 

Rotszout 

rotszout waterverzachter

Rotszout komt als een mineraal uit de bodem en bestaat voor 99% uit natriumchloride. Het zout is wel geschikt voor de waterontkalker, maar wordt meestal niet aangeraden vanwege het feit dat dit zout snel klontert. 

Onoplosbaarheidsgehalte 

Het onoplosbaarheidsgehalte is een belangrijke factor in de keuze voor het soort zout. Het onoplosbaarheidsgehalte in zout wil zeggen, de mate en snelheid waarin zout oplost in water. Wanneer een bepaalde zoutsoort een hoge onoplosbaarheid heeft, zal het minder snel afbreken en in water oplossen.

Als gevolg hiervan is er meer risico dat niet alle zout opgelost wordt en er klonters met zout achterblijven die het reservoir kunnen vervuilen. Rotszout is bijvoorbeeld een dergelijke zoutsoort met een onoplosbaarheidsgehalte van 0,5 tot 1,5%. Dit is ook de reden dat rotszout vaak niet wordt aanbevolen. Zeezout daarentegen heeft een onoplosbaarheidsgehalte van 0,3% en zal veel sneller door het water opgenomen worden. Ingedampt zout het laagste onoplosbaarheidsgehalte en zal het gemakkelijkste met water spoelen en geen klonters achterlaten. 

Welk zout kies ik het best? 

beste zout waterverzachter

De keuze voor het soort zout je wilt gebruiken is ook afhankelijk van je eigen wensen. Ben je iemand die zeer regelmatig het zoutreservoir schoonmaakt dan zou je met het goedkopere rotszout voldoende hebben. Aangezien je toch zeer regelmatig een reinigingsbeurt geeft, zal je geen last hebben van achterblijvende klonters zout.

Ben je juist iemand die het liefst zo weinig mogelijk omkijkt naar de waterontkalker en het liefst ook niet begint aan het reinigen van het zoutreservoir, dan moet je kiezen voor het iets duurdere ingedampte zout. Deze zoutsoort zal geen restjes achterlaten en dat scheelt je schoonmaakwerk. Ingedampt zout wordt ook het meeste aangeraden. 

Hoeveel zout verbruikt een waterverzachter? 

zouttank hoeveelheid

Hoeveel zout een waterverzachter verbruikt hangt af van hoe vaak de waterverzachter moet regenereren. Mechanische waterverzachters werken door middel van waterdruk en hebben niet zoveel instelmogelijkheden. Hierdoor wordt er telkens geregenereerd op een bepaald tijdstip. Ook al is het misschien niet eens nodig, toch zal de waterverzachter regenereren. Je loopt dus het risico om meer zout te verbruiken dan nodig. 

Het is daarom aangeraden om een elektrische waterverzachter aan te schaffen, waarbij je meer digitale programma’s kunt instellen. Je kunt dan de waterverzachter instellen op het regenereren nadat er een bepaalde hoeveelheid water is gezuiverd. Dit is veel logischer, want dan regenereert hij ook pas als het echt nodig is. Op deze manier kun je besparen op de hoeveelheid zout dat je gebruikt, maar ook op het aantal liters water wat voor regeneratie nodig is.

Wanneer je een tijdje met vakantie gaat en de waterverzachter eigenlijk niet gebruik, dan hoeft deze ook niet geregenereerd te worden. Dit kan wel tot gevolg hebben dat nog aanwezig vocht in het zoutreservoir de overige tabletten in het reservoir aantast en het zout allemaal aan elkaar klontert. Als de waterverzachter toch niet actief is tijdens een bepaalde periode, zorg dan dat je het zoutreservoir zo leeg mogelijk laat. 

Hoeveel kost zout voor een waterverzachter? 

prijs zouttabletten

Met een waterverzachter in huis moet je ook altijd een voorraadje zout hebben. Immers na elke keer regenereren zal het zoutniveau weer dalen en moet je zout toevoegen. In de meeste doe het zelf winkels kun je balen met 25 kilo zout aanschaffen. Gemiddeld ben je daar zo’n € 25,- voor kwijt. Dit zal ook afhangen van welk soort zou je aanschaft. Ook zullen de meeste leveranciers van waterverzachters zout kunnen leveren. Let alleen wel op dat je hiervoor niet teveel betaald. Men beweert wel eens dat dit zout beter is dan het reguliere zout wat je bij een doe het zelf winkel betaald, maar dit hoeft helemaal niet. Vaak is dit een veelgebruikte smoes om hun hogere prijzen voor zout te rechtvaardigen. Wanneer je in de winkel een baal van 25 kilo ingedampt zout kunt aanschaffen, dan heb je prima zout voor je waterverzachter. 

Waarom is zout belangrijk voor de ontkalker? 

zout belangrijk waterverzachter

Het belang van zout voor de waterverzachter moet niet onderschat worden. Zout zorgt ervoor dat de ontkalker goed gereinigd wordt en voorkomt daardoor allerlei problemen met de waterverzachter. De werking van de waterverzachter gebeurt meestal door ionenuitwisseling. Hierbij zal het water door harsbolletjes geperst worden. Kalk zal in de bolletjes achterblijven en het zachte water kan de waterverzachter dan verlaten. De harsbolletjes zitten op een gegeven moment vol met kalk en dat is niet bevorderlijk voor de werking van de bolletjes. Regenereren met zout zorgt ervoor dat het zout weer uit de harsbolletjes gehaald wordt. Daarnaast zullen, wanneer je te weinig onderhoud pleegt, bacteriën zich vastzetten in de bolletjes. Dit hoeft niet direct een gevaar op te leveren, maar er is dan een kans dat bacteriën in het drinkwater terechtkomen. Zout zorgt voor een hoge mate van reiniging en zal ook ongewenste bacteriën doden. Zout en ook de juiste zoutsoort, is daarom van uitermate belang voor de reiniging van een waterverzachter.

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken