Voor- en nadelen van een waterverzachter

In Europa zijn we gezegend met prima omstandigheden. We hebben qua welvaart en qua voorzieningen eigenlijk niet al te veel te klagen. Dankzij de goede voorzieningen hebben we bijvoorbeeld in elk huis stromend water. Dat water wordt ook nog eens op een perfecte manier verwarmd, zodat je elke dag een warme douche kunt genieten. Maar, dit water verschilt qua kenmerken wel van locatie tot locatie.

voor- en nadelen van een waterverzachter

Daarbij hebben we het name over de aanwezigheid van kalk in het water. Des te meer kalk in het water zit, des te harder het water is. Hoe harder het water is, hoe meer kalksmaak het water heeft. In sommige gebieden van Europa is het daarom niet aan te raden om water rechtstreeks uit de kraan te drinken. Gelukkig is er één mogelijkheid om het kalk uit het water te onttrekken. Hoe je dat kunt doen? Door een waterverzachter in huis te installeren.

Tip van de redactie

Vraag gratis en vrijblijvend prijzen op bij waterverzachter installateurs uit je buurt met onze offerte vergelijker

In dit artikel willen we jou graag meer vertellen over de voor- en nadelen van een waterverzachter. In sommige situaties is een waterverzachter absoluut aan te raden. Maar, als je voor een waterverzachter gaat kiezen; van welke voordelen kan je dan profiteren? En met welke nadelen moet je rekening houden? Op die vragen gaan we in dit artikel het antwoord geven.

Het is sowieso goed om te weten dat een waterverzachter ook wel eens waterontharder genoemd wordt. De definitie is verschillend, maar de werking is exact hetzelfde.

De voordelen van een waterverzachter

Wat zijn nou zwaarwegende voordelen? Wellicht het belangrijkste voordeel is dat het water veel beter gaat smaken. Met een waterverzachter onttrek je het kalk uit het water, waardoor het water minder hard het wordt. Dit zorgt er ook voor dat het water veel minder een kalksmaak krijgt. Zodoende smaakt het water niet alleen lekkerder, maar is het ook nog eens stuk gezonder.

Daarnaast draagt een waterverzachter ook bij aan het omlaag brengen van de stookkosten. Het harde water, met veel kalk, komt namelijk ook in de buizen van het verwarmingssysteem terug. Daar kan het kalk schade aanbrengen, waardoor je continue en meer moet blijven stoken. Op die manier werkt de verwarming niet meer optimaal en gaan de verwarmingskosten omhoog. Dit kan je dus gemakkelijk voorkomen door gebruik te maken van een waterverzachter.

Tip van de redactie

Vraag gratis en vrijblijvend prijzen op bij waterverzachter installateurs uit je buurt met onze offerte vergelijker

Ook draag je met een waterverzachter bij aan het milieu. Doordat het water minder kalk bevat, kan je het water gewoon uit de kraan gaan drinken. Hierdoor hoef je niet meer naar de supermarkt om plastic flessen water te kopen. Door te investeren in een waterverzachter kan je dus de aanschaf van plastic flessen beperken. Dat is weer bevorderlijk voor de staat van het milieu.

In huis heb je ongetwijfeld meerdere elektrische apparaten die gebruik maken van het water. Denk hierbij aan een wasmachine of aan een koffiemachine. Als het water veel kalk bevat, blijft het kalk in dergelijke apparaten zitten. Na verloop van tijd kan het kalk zich zelfs definitief in de apparaten gaan nestelen. Hierdoor gaat niet alleen de werking van de elektrische apparaten achteruit, maar wordt de levensduur ook flink korter. Door een waterverzachter aan te schaffen, hoef je dus minder vaak je elektrische apparaten te vervangen.

Ook is het onwijs prettig dat je minder last van kalkaanslag hebt. Dat ga je met name in de badkamer en de keuken terugzien. Op die plekken wordt het kraanwater veelvuldig gebruikt. Als het water veel kalk bevat, laat het simpelweg overal kalkaanslag achter. Door een waterverzachter te gebruiken, kan je dat dus beperken/voorkomen.

Tip van de redactie

Lees ook ons artikel over hoe je kalkaanslag kunt verwijderen

Tot slot kan je dankzij een waterverzachter ook langer genieten van je textiel en kleding. De kleding wordt uiteraard in de wasmachine gestopt en komt daar in aanraking met het (harde) water. Hoe zachter het water, hoe langer de levensduur van het textiel/de kleding is.

De nadelen van een waterverzachter

Je hebt hierboven kunnen lezen dat een waterverzachter behoorlijk veel voordelen met zich mee brengt. Het is uiteraard heerlijk dat je, dankzij een waterverzachter, gewoon water uit de kraan kunt gaan drinken. Daarnaast kan je dus ook kosten besparen en kan je de levensduur van elektrische apparaten verlengen. Maar, heeft een waterverzachter ook nog enkele nadelen? Ja, zeker.

Zo is het een feit dat je moet investeren in de aanschaf van een waterverzachter. Het apparaat zelf kost geld én de installatie hiervan ook. Je kunt rekenen op een bedrag van minstens 1000 euro aan de koop én de installatie van een waterverzachter. Hier moet je dus goed rekening mee houden.

Daarnaast is het ook zo dat een waterverzachter periodiek onderhoud nodig heeft. Om de paar jaar moet de waterverzachter van A tot Z nagekeken worden. Indien je twee rechterhanden hebt, kan je het beste hier een gespecialiseerde partij voor inhuren. Ook daar moet je geld voor uittrekken; denk aan een bedrag van 50 tot 100 euro per jaar.

Ook moet je continue het zoutgehalte in de gaten houden en, daar waar nodig, het zout bijvullen. Een waterverzachter werkt namelijk met behulp van zout. Om een optimale werking te verkrijgen, moet het apparaat altijd voldoende zout bevatten. Het is dan ook aan te raden om 1 tot 2 keer per maand de zoutvoorraad bij te vullen. Uiteraard is het dan ook nodig dat je het zout in huis hebt staan.

Tip van de redactie

Lees ook ons artikel over zout voor een waterverzachter

De conclusie

Zo, we zijn alweer aan het einde gekomen van dit artikel. Je hebt hierboven meerdere voordelen kunnen vinden en enkele nadelen. We willen dit artikel graag afsluiten met een algehele conclusie. Een conclusie waaruit gaat blijken of het de moeite waard is om een waterverzachter aan te schaffen.

Wij kunnen stellen dat de aanschaf van een waterverzachter absoluut aan te raden is. Je moet hier een bepaald bedrag voor investeren, maar dat bedrag heb je in een kort tijdsbestek alweer terug verdiend. Verder geniet je van alle voordelen van de waterverzachter. Het is bijvoorbeeld heerlijk om water uit de kraan kunnen te drinken. Ook de levensduur van de elektrische apparaten wordt flink verbeterd. Kortom: de aanschaf van een waterverzachter is zeker verstandig!

Tip van de redactie

Vraag gratis en vrijblijvend prijzen op bij waterverzachter installateurs uit je buurt met onze offerte vergelijker