6 redenen om een waterverzachter te installeren

In Europa hebben we te maken met gezonde leefomstandigheden. We kunnen probleemloos uit de kraan drinken, we hebben de keus uit veel gezonde voedingsproducten en we hebben een hoge hygiëne standaard.

Desondanks is het water niet overal van perfecte kwaliteit. Nee, binnen Europa bestaat er het nodige verschil tussen water in bijvoorbeeld België en Nederland.

6 redenen om een waterverzachter te installeren

Hoe komt dit? En hoe kan je dit oplossen? Wij nemen je mee in de wondere wereld van een waterverzachter.

In Nederland is het water uit de kraan te drinken. Toch smaakt het niet overal even goed. Dat heeft met de hardheid van het water te maken. In sommige delen van Nederland is het water hard, terwijl het in andere delen juist weer zacht is. Als je te maken hebt met hard water, betekent dit in feite dat er veel kalk in het water zit. Kalk brengt een ander smaakje met zich mee en is niet super gezond voor het menselijk lichaam.

Het is gelukkig mogelijk om de hoeveelheid kalk in het water te veranderen. Dat kan met behulp van een zogeheten waterverzachter. Dit handige apparaat wordt overigens ook wel eens aangeduid met de term ‘waterontharder’, ‘kalkontharder’ of ‘waterontkalker’. In dit artikel noemen wij dit apparaat voor het overzicht altijd waterverzachter. Mocht je elders op internet één van de andere termen tegen komen, weet je dat het om hetzelfde apparaat gaat.

Wat is een waterverzachter?

wat is een waterverzachter

Een waterverzachter zorgt er simpelweg voor dat er minder kalk in het water aanwezig is. Hierdoor wordt het water zachter, smaakt het water beter en richt het water geen schade meer aan huishoudelijke apparaat aan.

Kortom: het is altijd aan te raden om een waterverzachter in huis te installeren. Maar, wat zijn nóu echt zwaarwegende redenen om hiervoor te pleiten? Wij hebben de belangrijkste redenen op een rijtje gezet.

Tip van de redactie

Lees ook ons artikel over de werking van een waterverzachter

Reden 1: het drinkwater smaakt lekkerder

Als je wel eens water uit de kraan drinkt, merk je ongetwijfeld wel eens smaakverschil. Dit komt puur doordat er soms sprake is van hard(er) water. Dit betekent niks meer dan dat er veel kalk in het water zit. De kalk brengt een bepaalde smaak met zich mee; een smaak die bij vrij weinig mensen tot de verbeelding spreekt.

Reden 2: als de waterhardheid hoger dan 25 pH is

De hardheid van het water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk. Des te meer kalk, des te harder het water is. De hardheid van het water wordt altijd aangegeven met de eenheid pH. Hierbij kunnen we de volgende waardes aanhouden:

  • 0 - 7 pH: zeer zacht water
  • 7 - 15 pH: zacht water
  • 15 - 30 pH: gemiddeld water
  • 30 - 45 pH: hard water
  • > 45 pH: zeer hard water

Indien de hardheid meer dan 25 pH is, is het absoluut aan te raden om een waterverzachter te installeren. De kalk in het water kan bijvoorbeeld ook in leidingen en in huishoudelijke apparaten schade achter laten. Indien je geen waterverzachter gebruikt bij een hardheid van meer dan 25 pH, kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

Overigens verschillen de verschillende waterbedrijven van mening over deze grens. Sommige waterbedrijven zeggen dat je al bij 20 pH een waterverzachter moet installeren. Het hangt dus maar net af van de eisen die gesteld worden. Naar onze mening is een hardheid van meer dan 25 pH een prima reden om een wasverzachter te installeren.

Tip van de redactie

Lees ook ons artikel over hoe je waterhardheid moet meten

Reden 3: de stookkosten omlaag krijgen

Betaal jij je jaarlijks ook helemaal scheel aan de stookkosten? Dit kan mogelijk komen doordat de kalk uit het water zich in het verwarmingssysteem is gaan nestelen. Doordat de leidingen van het verwarmingssysteem vol met kalk zitten, is het rendement een stuk lager. Hierdoor moet er meer en langer gestookt worden, waardoor de stookkosten flink op kunnen lopen. Door een waterverzachter te installeren, kan je dus een hoge energierekening voorkomen.

Recent onderzoek laat zien dat kalk in een verwarmingssysteem voor 20% minder rendement kan zorgen. Dat is een behoorlijk percentage; installeer daarom zo snel mogelijk een waterverzachter.

Reden 4: langer genieten van je huishoudelijke apparaten

In elk huis vind je meerdere apparaten terug die gebruik van water maken. Indien deze apparaten hard water gebruiken, komen de apparaten vanzelf vol met kalk te zitten. De kalk nestelt zich in de apparaten en richt daar schade aan. De levensduur van huishoudelijke apparaten kan je dan ook flink verlengen door een waterverzachter te installeren.

Reden 5: langer genieten van je textiel

beter voor je textiel

Bovenstaand verhaal gaat ook op voor je textiel. Op den duur gaat ook op textiel kalkaanslag zitten, indien de wasmachine hard water toegediend krijgt. Door een waterverzachter te installeren, kan je dan ook de levensduur van al je kleding verlengen.

Reden 6: beter voor het milieu

Als je een waterverzachter installeert, hoef je niet meer continue flessen water bij de supermarkt aan te kopen. Hiermee doe je het milieu ook een plezier; de plastic flessen water zijn uiteraard niet bevorderlijk voor het milieu.

Daarnaast hoef je ook minder vaak je huishoudelijke apparaten & kleding te vervangen. Ook dat is weer bevorderlijk voor de staat van het milieu. De nijpende staat van het milieu tegenwoordig verdient extra aandacht. Door een waterverzachter te installeren, kan je al een positieve bijdrage leveren!

Besluit

Het mag duidelijk zijn dat bovenstaande 6 redenen voldoende zijn om een waterverzachter te gaan installeren. Je moet hierbij wel rekening houden met een (kleine) investering. Ook is het na ongeveer 1 á 2 jaar noodzakelijk om de waterverzachter te onderhouden. Hier bestaan echter meerdere bedrijven voor; zij kunnen voor een relatief zacht prijsje je waterverzachter perfect onderhouden.

Zit je nog te twijfelen over het aanschaffen van een waterverzachter? Dan willen we je graag uitnodigen om dit artikel ’s avonds aandachtig één keer volledig door te nemen. Ga vervolgens slapen en denk er morgen nogmaals aan. Tijdens het slapen denk je er onbewust over na en zie je absoluut de voordelen van een waterverzachter in. Maak van je huis een nóg prettigere plek door een waterverzachter te installeren!

Overtuigd van een waterontharder

Vraag hier gratis en vrijblijvend gratis prijzen op van verschillende waterverzachter installateurs in jouw buurt