• You are here:
  • Home »

Waterverzachter ontsmetten

waterverzachter plaatsen

Als je thuis een waterverzachter hebt om de waterhardheid van je water te verlagen dan is onderhoud noodzakelijk. Om de werking van de waterverzachter te garanderen, alsmede de levensduur te verlengen is een jaarlijkse onderhoudsbeurt noodzakelijk. De waterverzachter wordt dan op tal van punten nagekeken, zodat eventuele problemen die eraan zitten te komen, tijdig ontdekt kunnen worden. Zo voorkom je dat de waterverzachter op een onverwachts moment stuk gaan en scheelt je veel geld, doordat onderdelen eventueel al tijdens de onderhoudsbeurt vervangen kunnen worden. 

Normaliter moet je de jaarlijkse onderhoudsbeurt door een specialist laten uitvoeren. Dit is meestal een specialist van de leverancier van de waterverzachter die het apparaat goed kent. De waterverzachter heeft namelijk wat onderdelen die niet door iedereen kan onderhouden. Enkele onderhoudstaken kun je wel zelf doen en zijn zelfs nodig, zoals het regelmatig bijvullen van zout, het reinigen van het zoutreservoir, maar ook het ontsmetten van de waterverzachter. 

Waarom een waterverzachter ontsmetten? 

De reden om een waterverzachter te ontsmetten is vooral ook uit preventief oogpunt. Een wasverzachter bevat harsbolletjes waar het harde water doorheen komt. Calcium wat voor een hogere waterhardheid zorgt wordt door de harsballetjes vastgehouden, zodat het water een veel lagere waterhardheid krijgt. Het calcium blijft in de harsbolletjes aanwezig, waardoor de bolletjes verzadigd raken met kalk en niet meer optimaal kunnen werken. Dit heeft weer tot gevolg dat je de waterhardheid niet meer goed naar beneden krijgt. Daarom zit er aan de waterverzachter een zoutreservoir. Tijdens de regeneratie zal pekelwater met zout door de harsbolletjes stromen en de bolletjes ontdoen van hun kalk. Het water zal daarna netjes afgevoerd worden naar het riool. Toch is het mogelijk dat tijdens het regenereren niet alle kalk weggenomen kan worden en er bacterie- en algvorming ontstaat. Dat is iets wat je niet wilt hebben, want ongewenste en schadelijke bacteriën kunnen losraken en in het drinkwater terechtkomen. Het is dus van belang om ook regelmatig de wasverzachter te ontsmetten, zodat ook daadwerkelijk alle bacteriën uit de wasverzachter verdwenen zijn. 

Wanneer moet een waterontharder ontsmet worden? 

kostprijs waterverzachter

Je zult het heel bont moeten maken wil je ernstige schade oplopen doordat je last krijgt van schadelijke bacteriën in je water. Bij normaal gebruik van de waterontharder en regelmatige regeneratie zul je hier geen last van krijgen. De huidige generatie waterontharders zijn technisch namelijk zo degelijk dat de normale zoutspoeling bij regeneratie voldoende moet zijn. Toch is een keer ontsmetten helemaal niet verkeerd, zodat het apparaat extra goed gereinigd wordt. 

Daarnaast is het ook niet zo heel veel werk. Bij een moderne waterontharder mag je ervan uitgaan, dat eenmaal per jaar ontsmetten voldoende is. Het ontsmetten gebeurt normaliter op een chemische wijze door het gebruik van chloor en fosforzuur. Na het ontsmetten ben je er zeker van dat je waterontharder weer vrij is van achtergebleven kalkdeeltjes, schadelijke bacteriën en algvorming. 

Na de vakantieperiode of een periode van lange afwezigheid 

Als je op vakantie bent geweest, of een lange periode niet thuis, dan vindt er geen waterontharding plaats. Enkel regeneratie zal plaatsvinden, wanneer dit is ingesteld op een bepaalde tijd. Als je na je afwezigheid weer thuis bent, dan is het verstandig om de kranen voor 5 minuten te laten lopen. Eventuele kalkrestjes en opgehoopte bacteriën zullen dan vanzelf wegspoelen. In principe moet dit voldoende zijn.

beste zout waterverzachter

De verzachter wordt immers beschermd tegen bacteriën door het aanwezige zout en de regeneratie met zout. Wil je meer zekerheid, dan kun je ook een druppeltest uitvoeren. Een druppeltest is gewoon te koop en daarmee kun je de hardheid van het water testen. Je vult een maatbekertje met water uit de kraan, giet er wat vloeistof bij en wacht tot het water verkleurt. De kleur geeft dan de hardheid van het water aan.

Bij gebruik van een waterverzachter zal de hardheid niet hoger dan gemiddeld zijn en dus weet je zeker dat alles nog naar behoren werkt. Vertrouw je het echt niet dan kun je ook zelf de waterverzachter ontsmetten. Giet daarvoor wat chloor in de pekelbak, zodat bij de eerstvolgende keer dat er regeneratie plaatsvindt het chloor door de harsbolletjes gaat en daardoor grondig gereinigd worden. Pekelwater met in dit geval ook het chloor zal normaal naar het riool afgevoerd moeten worden, dus je hoeft niet bang te zijn voor chloor in het drinkwater. 

Hoe een waterontkalker ontsmetten? 

Normaal gesproken kun je je waterontkalker laten ontsmetten tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt door een specialist. Bij lange afwezigheid of wanneer je zojuist een woning gekocht hebt met een waterontkalker kun je ook zelf de waterontkalker ontsmetten. Je kunt daardoor een chloormiddel toevoegen of een speciaal reinigingsmiddel die bedoeld is om hars te reinigen. Dit kun je gewoon aan de pekelbak toevoegen en start dan een regeneratieproces. Tijdens dit proces zal het hars goed gereinigd worden door het chloor of reinigingsmiddel, zodat je gegarandeerd een schoon toestel hebt. Daarnaast heb je ook de zekerheid dat je waterontkalker weer helemaal optimaal werkt. Eigenlijk is het ontsmetten dus niet grote klus. Vergeet daarom niet om dit minimaal eenmaal per jaar zelf uit te voeren, of dit bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt te laten doen door de onderhoudsmonteur. 

Waterverzachter met ingebouwde chloorgenerator 

gefilterd water

Een ontsmetting van je waterverzachter, telkens als hij regenereert is ook mogelijk. Dit zal vooral van toepassing zijn bij de modernste modellen waterverzachters. De waterverzachter is dan voorzien van een ingebouwde chloorgenerator. De Chloorgenerator is een elektrisch apparaatje die zorgt voor aanmaak van chloor met behulp van het regeneratiezout. Omdat het zout natrium en chloride bevat, is het mogelijk om zelf chloor te creëren. 

Telkens als het weer tijd is voor het regeneratieproces, zal er een klein beetje chloor aan het pekelwater toegevoegd worden. Hierdoor is elke regeneratiebeurt dus tegelijkertijd een ontsmettingsbeurt. De harsbolletjes zullen telkens een grondige reiniging van het chloor ondergaan en zo heb je een altijd ontsmette waterverzachter, zonder dat je hier zelf iets aan hoeft te doen. 

Zelf ontsmetten 

zelf waterverzachter onderhouden

Standaard zit in de jaarlijkse onderhoudsbeurt ook een ontsmettingsbeurt. Het is dus gebruikelijk dat eens per jaar de monteur de waterverzachter ontsmet. Wil je dit vaker doen, ben je lange tijd weggeweest of vertrouw je het water op een gegeven moment niet meer, dan kun je dit altijd zelf doen. Zoals hier reeds genoemd, is ontsmetten geen grote klus. 

Het is een kwestie van chloor of een daarvoor bestemd hars reinigingsmiddel toe te voegen aan de pekelbak. Bij de regeneratie wordt het chloor tezamen met het zout door de harsbolletjes gespoeld, zodat oude kalkresten en bacteriën weggespoeld worden. De bolletjes kunnen dan weer optimaal presteren. Je kunt ook contact opnemen met de leverancier en informeren in hoeverre het mogelijk is een chloorgenerator ingebouwd te krijgen. Zo zal je waterverzachter tijdens iedere regeneratiebeurt ook ontsmet worden.

Wees niet bang dat het gebruikte chloor in je drinkwater terecht zal komen. Regeneratiewater zal altijd weggespoeld worden naar het riool en nooit in je leidingen terecht komen. Twijfel je over het gebruik van welk soort chloor of fosforzuur? Neem dan ook contact op met de leverancier. Zij kunnen je adviseren welk soort chloor en in welke hoeveelheid het beste geschikt is voor jouw waterverzachter.

Waterverzachter offertes vergelijken

Een waterverzachter is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk goed prijzen te vergelijken. Dat kan je snel en eenvoudig doen met onze offerte vergelijker.

Offertes vergelijken